Rownania i nierownosci log i wykld
5-latek: Bede jeszcze mial troche rownan i nierownosci do rozwiazania
Rozwiaz rownanie
Zalozenia na poczatek
x>0
logx+1≠0 to logx≠−1 to x≠10
−1
logx≠3 to x≠10
3
jesli sobie zastapie logx=t
to moje rownanie bedzie mialo postac
8+4t= 3(1+t)(3−t)
z tego mam
3t
2−2t−1=0
Δ=16
t
1= 1
logx=1 to x=10
Rozwiazania spelniaja warunki zadania
Nastepne rownanie
log(logx)+log(logx
2−1)=1
musi byc tak logx>0 to x>1 i x>0
| | 1 | |
logx2−1>0 to logx2>1 to 2logx>1 logx> |
| to x>101/2 |
| | 2 | |
Takze x
2>0 to x∊R
Z tego mam ze x∊(
√10,
∞)
log(logx*(logx
2−1)=1
Z definicji logaruytmu
logx(logx
2−1)= 10
logx
3−logx=10
Ale tutaj sie zastanawiam czy dobrze pomnozylem
logx*logx
2= logx
3
Jesli dobrze to
3logx−logx =10
2logx=10 to x=10
5