trapez
Y:
Pokaż że nie istnieje trapez spełniający podane niżej warunki:
a) różnica długości jego ramion i jego boków jest jednakowa i wynosi 2
b) różnica kwadratów długości jego ramion wynosi 28
14 lip 09:29
Jerzy:
a)
Niech: a,b − podstawy ; c,d − ramiona
Warunek: (a − b)2 > |c2 − d2|
a − b = 2
c − d = 2 ⇔ c = d + 2
4 > |(d + 2)2 − d2 ⇔ 4 > 4d + 4 ⇔ 1 > d + 1 ⇔ d < 0
14 lip 10:20
Jerzy:
b) istnieje.
14 lip 10:26
Blee:
a) można wykazać pokazując nie spełnienie nierówności trojkata
b) oczywiście że istnieje. Różnica długości podstaw w takim trapezie będzie wynosić √28 =
2√7
14 lip 11:27
Y:
Muszę uściślić.Spełnione powinny być jednocześnie oba warunki.To chyba czytelne!
Czyli koniunkcja tych warunków a nie alternatywa
14 lip 11:44
Jerzy:
To nie wymieniaj w podpunktach a) i b) , bo to sugeruje dwa przypadki !
14 lip 11:45
Jerzy:
Kiedy koniunkcja jest prawdziwa ?"
14 lip 11:45
Y:
No ale zadanie i tak rozwiązane[ Jerzy d=0 ]
14 lip 11:54
an:

b−a=2
c−d=2 c
2−d
2=28 ⇒ c=8 d=6
AE=x+y=b−a=2 rozpatrzmy istnienie ΔADE AE=x+y=b−a=2 c=d+x+y 8=6+2 ⇒ΔADE ma h=0
Czyli nie ma trapezu o podanych zależnościach boków
15 lip 08:47