matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tożsamość
ola:
Pokaż że tg(x)*tg(x/2) = tg(x)ctg(x/2)−2
14 lip 00:41
mat:
czyli: pokaz, ze tg2xtgx=tg2xctgx−2=tg2x(ctgx−2/tg2x) Wystarczy wiec pokazac, ze tgx=ctgx−2/tg2x
cosx
cos
2
x−sin
2
x
ctgx−2/tg2x=
−2
sinx
2sinxcosx
cos
2
x
cos
2
x−sin
2
x
=
−
sinxcosx
sinxcosx
cos
2
x−cos
2
x+sin
2
x
=
sinxcosx
sin
2
x
=
sinxcosx
sinx
=
cosx
=tgx
14 lip 01:44