Zadanie
Soophie : Wykaż ,że dla każdej liczby rzeczywistej x i dla każdej liczby rzeczywistej y
prawdziwa jest nierówność
4x2=8xy+5y2≥0
mam i czy to jest dobrze ? i czy jaki komentarz ,ze suma kwadratów jest większa od zera
(√2x+√2y)2+(√2x+√3y2≥0
13 lip 21:07
Soophie : Zerknie ktoś ?
13 lip 21:12
Soophie : tam jest 4x2−8xy
13 lip 21:13
kochanus_niepospolitus:
jaki jest znak przy 8xy
13 lip 21:13
kochanus_niepospolitus:
zapisz tak:
(2x)
2 − 8xy + (2y)
2 + y
2 <−−− teraz coś widzisz
13 lip 21:14
Mila:
4x2−8xy+4y2+y2= 4(x2−2xy+y2)+y2=
4*(x−y)2+y2≥0
13 lip 21:18
Soophie : dzięki a macie jakieś zadania na wykaż ,że z nierównościami ? Bardzo bym prosiła
13 lip 21:24
Saizou : A na jakim poziomie?
13 lip 21:30
Soophie : rozszerzenia z niewiadomą
13 lip 21:34
13 lip 21:49
Soophie : podobne do tego wyżej

Jeśli można
13 lip 21:49
Soophie : dzięki
13 lip 21:50
Soophie : Jak tak spojrzeć na te zadania od Saizou to prawie zawsze się to sprowadza do kwadratów różnicy
bądz sumy no nie? przynajmniej przy tych prostszych
14 lip 08:20
Blee:
Bo te zadania sprowadzają się właśnie do zauważenia jakiegos wzoru skróconego skróconego
mnożenia.
14 lip 08:29
Soophie : Zauważyłam własnie
14 lip 08:38
Soophie : a2+b2+c2−(ab+bc+ca)=1/2(a2−2ab+b2+b2−2bc+c2+c2−2ca+a2)
mam pytanie skąd się tam wzieło 2ab ?
14 lip 08:44
Soophie : dobra bo 1/2 nie było pytania
14 lip 08:46
14 lip 08:52
Soophie : Wykaż ,że
a2/b2+b2/c+c2/a≥a+b+c /*bca
wyszło mi i chce spytać czy tak by można było zrobić ?
a2b2c2(ac+ab+bc)≥a2b2c2(ac+ab+bc)
14 lip 09:01
Soophie : i z wyjaśnieniem dlaczego nie ?
14 lip 09:02
Soophie : tam /*bca to moje mnożenie
14 lip 09:02
Soophie : chodzi o to ,ze tak to ja w sumie nic nie wykazałam
14 lip 09:04
kochanus_niepospolitus:
masz wykazać:
| a2 | | b2 | | c2 | |
| + |
| + |
| ≥ a+b+c  |
| b | | c | | a | |
Czy też:
| a2 | | b2 | | c2 | |
| + |
| + |
| ≥ a+b+c  |
| b2 | | c2 | | a2 | |
14 lip 09:06
Soophie : te pierwsze
14 lip 09:08
jc: Może chodziło o taki rachunek
(a−b)2 + (b−c)2 + (c−1)2 = 2(a2 + b2 + c2 − ab − bc − ca) ?
14 lip 09:11
jc: (c−a)2 oczywiście ...
14 lip 09:12
14 lip 09:15
Soophie : raczej nie
14 lip 09:16
Soophie : kochanusniepospolitus ?
14 lip 09:17
Jerzy:
Przecież po obustronnym pomnożeniu przeaz abc nie uzyskujesz nierówności, którą naqpisałaś.
14 lip 09:25
Soophie : fakt , do zapamiętania
14 lip 09:28
Soophie : dzięki
14 lip 09:28
14 lip 09:42
Jerzy:
Przecież na końcu masz rozwiązania.
14 lip 09:48
Soophie : ok dziena
14 lip 09:51