asympoty pionowe
batmann: Wyznacz wartości parametrów a i b dla których wykres funkcji
f(x)=x2+x−6 / x2+ax+b ma tylko jedną asymptotę pionową o równaniu x=4.
odpowiedź: (a=−1 b=−12) lub (a=−6 b=8) lub (a=−8 b=16)
proszę o pełne rozwiązanie
13 lip 18:48
mat: x=4 asymptota pionowa, więc
42+4a+b=0
16+4a+b=0
Asymptota jest tylko jedna, więc więcej miejsc zerowych nie ma (mianownik), więc Δ=0
czyli a2−4b=0, więc 4b=a2
64+16a+4b=0 ⇔64+16a+a2=0 ⇔(a+8)2=0, czyli a=−8
b=a2/4 = 64/4 =16
13 lip 19:04
Milo: | | (x+3)(x−2) | |
f(x) = |
| |
| | x2+ax+b | |
Przypadki mogą być 3:
1) mianownik zeruje się TYLKO dla x=4 (x
2+ax+b = (x−4)
2)
2) mianownik zeruje się dla x=4 i x=2 (x
2+ax+b = (x−4)(x−2))
3) mianownik zeruje się dla x=4 i x=−3 (x
2+ax+b = (x+3)(x−4))
13 lip 19:20
mat: tak!
13 lip 19:56