z dowodem
Man: Rozwiąż 33x=22x+1 i z uzasadnieniem
13 lip 16:03
mat: x=0
13 lip 16:05
Man: no to wiem ale chodzi o dowód ze innych nie ma
13 lip 16:06
mat: rozwiązanie jest jedno, bo.... (zobacz na monotonicznośc funkcji wykladnicczych)
13 lip 16:09
Man: może uzadanic bardzieej
13 lip 16:10
kochanus_niepospolitus:
dla x>0
22x+1 <22x+22x−1 =(2+1)*(22x−1) =3*22x−1 <3*23x −1<3*33x−1=33x
zastanów się nad tym w jaki sposób udowodnić, że dla x<0
33x < 22x + 1
a wtedy masz gotowe, że jedynym rozwiązaniem będzie x=0
13 lip 16:12
kochanus_niepospolitus:
mat ... a skąd wiesz, że 3
(3
x) nie będzie momentami 'wolniej' bądź 'szybciej' rosnąć niż
2
2x + 1
13 lip 16:13
ona: a możesz też napisać dla x<0
13 lip 16:17
ona: chętnie bym zobaczyła
13 lip 16:17
kochanus_niepospolitus:
niech autor tematu najpierw spróbuje to sam zrobić
13 lip 16:18
piotr: funkcje 33x i 22x + 1 są rosnące w R a zatem mogą przybrać taką samą wartość w
określonym x0 tylko raz w całym R
13 lip 18:00
Mila:
13 lip 18:10