Proszę o pomoc
Soophie : W kwadracie dwa równoległe boki wydłużono o 25% a pozostałę dwa skrócono o p%.
Powstał prostokąt którego pole jest o 20% większe od pola kwadratu. Oblicz p.
13 lip 15:56
Milo: Niech a − bok kwadratu
| | 25 | | 5 | |
Wydłużone boki mają długość a+ |
| a = |
| a |
| | 100 | | 4 | |
| | p | |
Boki skrócone mają długość a− |
| a |
| | 100 | |
pole kwadratu P
1 = a
2
| | 5 | | p | |
pole prostokąta P2 = |
| a*(a− |
| a) |
| | 4 | | 100 | |
Teraz zostaje tylko rozwiązać równanie kwadratowe ze zmienną a.
13 lip 16:01
g:
1.25*(1−p/100) = 1.2
wyznacz z tgo p.
13 lip 16:02
Soophie : p=95
13 lip 16:07
g: p=4%
13 lip 18:38
Soophie : z tego równania wychodzi 95
13 lip 19:30
Soophie : dobra 4%
13 lip 19:31