Wylicz asymptoty
Ekonomistka: Ślicznie proszę o pomoc w wyliczeniu asymptot
y=ex/x−1
y=1/(2−lnx)
y=√1+x/√1−x
13 lip 14:41
s:
16 lip 02:01
mat: Weźmy pierwszy przykład:
y=e
x/x−1
po pierwsze:
| | x | |
jeżeli x→∞ lub x→−∞ to |
| →1, więc asymptota pozioma to y=e1=e |
| | x−1 | |
Asymptota pionowa w x=1
16 lip 02:14
Adamm: b) y=1/(2−lnx) dla x>0, x≠e2
limx→∞ 1/(2−lnx) = 0
asymptota pozioma prawostronna y=0
limx→0+ 1/(2−lnx) = 0
tutaj asymptoty nie ma
limx→e2− 1/(2−lnx) = ∞
limx→e2+ 1/(2−lnx) = −∞
asymptota pionowa obustronna x=e2
wszystko
mat, mam uwagę
to że x≠1 nie oznacza że tam jest asymptota (jest, ale tylko z jednej strony)
16 lip 02:21
Adamm: c) 1>x≥−1,
y=√1+x/√1−x
limx→−1+ √1+x/√1−x = 0
limx→1− √1+x/√1−x = ∞
asymptota lewostronna pionowa x=1
16 lip 02:27
mat: | | x | |
tak, oczywiście |
| →∞, gdy x→1+, z lewej strony −∞ |
| | x−1 | |
więc raz otrzymujemy
∞, a drugim 0
16 lip 11:24