Kinia: Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji f osiąganą w przedziale<1,4>, jeśli
a) f(x)=x2 +6x+5
b) f(x)=x2 -6x+5
c) f(x)= -2x2 +8x+1
11 lis 09:59
Kinia:
12 lis 17:24
Mycha: mialas pochodne

bo punkty podejrzane o ekstremum to tam gdzie pochodna pierwszego stopnia sie zeruje i na
koncach przedzialu. sprobuj teraz
12 lis 17:27
bingo: Myś lę,że nie maja pochodnych

wiec trzeba sprawdzić czy współrzędna x
w należy do przedziału
jażeli tak to y
w jest tą szukana wart.
a jeżeli nie należy to szukć w końcach podanego przedziału

tak
12 lis 17:31
Kinia: bardzo dziękuje za podpowiedż
12 lis 20:36
coco: podałam Ci rozwiązanie w poprzednim poście

12 lis 20:45