kolejne
Man: Mam jeszcze takie (6x+1)3=217x
13 lip 11:58
kochanus_niepospolitus:
217x = (216 + 1)x = (63 + 1)x
a więc masz:
(6x+1)3 = (63+1)x
13 lip 12:01
po prostu Michał:
(6x+1)3 = (63+1)x
jedno rozw. jest juz oczywiste.
13 lip 12:02
Man: czyli x=3
13 lip 12:02
Jerzy:
Tak.
13 lip 12:07
lol: a nie trza pokazac ze nie ma innych rozwiazan?>
13 lip 14:45
LWG: A już myślałem, że obaliłeś WTF. Najpierw patrzysz na górę, mimo, że spód jest najważniejszy.
Od razu wiesz, że x=3. a dalej prawda albo fałsz.
http://viXra.org/abs/1707.0167
13 lip 15:54
g:
63x(1+6−x)3 = 63x(1+6−3)x
(1+6−x)3 jest malejącą funkcją x, a (1+6−3)x rosnącą, więc przecięcie jest
możliwe tylko w jednym punkcie.
13 lip 15:56
13 lip 16:08