Rownania wykladnicze
5-latek: Dla kolezanki
Rozwiaz rownania
1). 2
6x*2
−(9+x)= 2
3x−5
| | z+5 | | z+17 | |
2.) 32{ |
| = 0,25*128 |
| |
| | z−7 | | z−3 | |
| | 5 | |
3.) 4,5*35x−1+35x+2− |
| = 35x+1 |
| | 2 | |
4.) 3
x+2+9
x+1−810=0
Na razie CI wystarczy
W zadaniu nr 2 te ulamki to sa potegi
13 lip 11:46
5-latek: Rozwiazujesz cos ?
13 lip 11:58
Soophie : 1) X=2
2) doszłam do 25z+25−25z−35=2−2*27z+119−27z−21 i nie wiem jak dalej
bo nie wyznacze z
13 lip 12:17
Soophie : proszę pomóż
13 lip 12:18
Jerzy:
2)
25a = 2−2*(27)b ⇔ 5a = −2 + 7b .... a,b to te ułamki w wykładnikach.
13 lip 12:22
Soophie : Jerzy
to będzie 25z+25/z−7=2−2*27z+119/z−3
13 lip 12:27
Jerzy:
Tak ... i porównujesz wykładniki:
| | z+5 | | z+17 | |
5* |
| = 7* |
| − 2 |
| | z−7 | | z−3 | |
13 lip 12:30
Soophie : musze pomnożyc przez mianowniki czy moge odrazu pomnożyc ?
13 lip 12:36
Jerzy:
Prawa strona do wspólnego mainownika, a potem wymnóż na krzyż.
13 lip 12:38
Jerzy:
Ale nie koncentruj sie już na tym zadaniu, bo to już tylko działania na ułamkach, a jak
rozumiem,chcesz potrenować równania wykładnicze.
13 lip 12:42
Soophie : co źle mi wyszło ,bo 5z3+9z2−364Z+1352=0
13 lip 12:47
Soophie : ok racja
13 lip 12:49
Soophie : jestem na 9/2*35x−5/2=35x+1 i nie wiem co dalej
13 lip 13:01
Soophie : w 3)
13 lip 13:02
5-latek: | | z+5 | | z+17 | |
5* |
| −7* |
| +2=0 |
| | z−7 | | z−3 | |
| 5(z+5)(z−3)−7(z+17)(z−7)+2(z−7)(z−3) | |
| =0 |
| (z−7)(z+3) | |
A to rowna sie 0 kiedy licznik=0 (bo to jesat wyrazenie wymierne
5(z+5)(z−3)−7(z+17)(z−7)+2(z−7)(z−3) =0
po redukcji masz
800−80z=0 to z=10
13 lip 13:02
Jerzy:
Od nowa...
Rozpisz wykładniki i potem podstaw: 35x = t
13 lip 13:04
Soophie : t=1/3 ?
13 lip 13:11
Soophie : więc x=−1/5 dzięki wam
13 lip 13:12
Jerzy:
Tak ... i licz dalej.
13 lip 13:14
Soophie : 4) podstawiłam 3x=t i mam 3x=30
3x=3*10
i co mam użyć logarytmów pamiętam ,że coś takiego robiliśmy
13 lip 13:21
Jerzy:
Jakie masz t1 i t2 ?
13 lip 13:24
Soophie : chodzi ci ,że t2=32x
13 lip 13:25
Jerzy:
9t + 9t2 − 810 = 0 .... i licz t.
13 lip 13:25
Jerzy:
Po podzieleniu przez 9 , masz: t2 + t − 90 = 0
13 lip 13:27
Soophie : t1=−9
t2=−10
3x=3 v 32x=t2
13 lip 13:30
Soophie : tam gdzie 3 to t powinno byc i podstawiam i koniec a co z 3x=10 ? logarytm ?
13 lip 13:31
Jerzy:
Pokaż jak rozwiązujesz równanie: t2 + t − 90 = 0
13 lip 13:32
Soophie : tam powinno byc t2=10
źle przepisałam
13 lip 15:26
Jerzy:
Źle ...
t1 = 9 lub t2 = −10 ( odpada)
3x = 9 ⇔ x = 2 ( rozwiązanie)
13 lip 15:28
Soophie : dzięki , masz jeszcze jakieś by poćwiczyć ?
13 lip 15:31
Jerzy:
32 − x = 5x − 2
13 lip 15:33
Soophie : podpowiedz ?
13 lip 15:37
Jerzy:
| | 1 | |
I sposób: 32−x = 5−(2−x) = |
| |
| | 52−x | |
13 lip 15:40
Soophie : jeszcze jakieś podobne podaj x=2
13 lip 15:43
Jerzy:
Muszę kończyć...
I sposób: 32−x*52−x = 1 ⇔ 152−x = 1 ⇔ 152−x = 150 ⇔ 2−x = 0 ⇔ x = 2
II sposób: 3x*5*x = 9*25 ⇔ 15x = 225 ⇔ 15x = 152 ⇔ x = 2
13 lip 15:45
Soophie : zadania

prosiłabym
13 lip 15:45
Jerzy:
Widzę,że dałaś radę
13 lip 15:45
Soophie : ok
13 lip 15:46
Jerzy:
4√x − 5*4(√x − 1)/2 + 1 = 0
13 lip 15:48
Jerzy:
Wskazówka: podstaw: 2√x = t
13 lip 15:50
5-latek: Jesli rozwiazesz zadanie Jerzego to masz takie
log
5(2x+9)+log
5(4−3x)= 2+log
5(4+x)
Dzialaj
14 lip 12:03
Soophie : działam dzięki Kolego
14 lip 12:36
Soophie : 1)
2t2−5t+1=0 i Δ=√17 x1=5−√17/4 x2=5+√17/4
14 lip 12:40
Jerzy:
Do którego to przykładu ?
14 lip 12:42
Soophie : twojego
14 lip 12:43
Jerzy:
No to masz złe równanie kwadratowe.
14 lip 12:44
Soophie : 22√x = t2 ?
14 lip 12:52
Soophie : oczywiscie tam gzdzie x powinno byc t ,ale to z przyzwyczajenia tak pisze
14 lip 12:53
Jerzy:
| | 2√x | |
(2√x)2 − 5* |
| + 1 = 0 ...... i podstawiasz: 2√x = t |
| | 2 | |
14 lip 12:54
Soophie : tak też mam i pomnożyłam przez 2 ,bo nie lubie ułamków
14 lip 12:57
Soophie : zrobiłam bład w równaniu kurcze
14 lip 12:58
Jerzy:
A dlaczego nie pomnożyłaś jedynki ?
14 lip 12:58
Soophie : x=1
14 lip 12:59
Jerzy:
Tak.
14 lip 13:01
Soophie : teraz zadanie 5−latka coś nie wyszło bo równanie kwadratowe mam a i c tych samych znakó i Δ<0
14 lip 13:04
Jerzy:
Pokaż obliczenia.
14 lip 13:05
Soophie : log5(8x−6x2−36−27x)=log5(100+25x) już po wymnożeniu no i
−6x2−19x−36=100+25x
6x2+44x−136=0
14 lip 13:08
Jerzy:
Dobra ... nie męcz sie...Δ < 0.
14 lip 13:08
Jerzy:
Nie ....poczekaj .
14 lip 13:09
Jerzy:
Tak ... Δ < 0
14 lip 13:09
Soophie : dzięki Jerzy
14 lip 13:11
Jerzy:
U ciebie Δ > 0
14 lip 13:11
Soophie : tam jest +136 znowu źle przepisałam
14 lip 13:14
Jerzy:
Wcześniej masz bład.. ma być:
−6x2 − 19x + 36 = 100 + 25
14 lip 13:17
5-latek: do mojego zadania odp x=−2
14 lip 23:57