równanie
Man: Rozwiąż równanie
33x+2+31/3x2=30
13 lip 10:51
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 1 | |
tam w drugiej potędze jest |
| czy ( |
| ) 2  |
| | 3x2 | | 3x | |
13 lip 10:53
5-latek: Ciekawe zadanie .
13 lip 10:57
Soophie : można użyć do tego logarytmów ?
13 lip 10:59
13 lip 11:00
Jerzy:
Na razie , to treść niejasna .
13 lip 11:00
Soophie : jak można to jak by to wyglądało ?
13 lip 11:05
Man: Co w treści nie jest jasne?
13 lip 11:06
Soophie : 1/3x2 to nie to samo co 1/9x2
13 lip 11:13
Jerzy:
Czy aby na pewno w mianowniku jest x2 ?
13 lip 11:15
5-latek: Nie
| 1 | | 1 | | 12 | | 1 | |
| = ( |
| )2 = |
| = |
| |
| 9x2 | | 3x | | (3x)2 | | 9x2 | |
13 lip 11:16
Jerzy:
@Soopnie ... 3x2 = 9x2 ?
13 lip 11:19
Man: tak na pewno a czemu?
13 lip 11:19
Soophie : równanie kwadratowe inaczej wychodzi z pierwszym a z drugim współczynnikiem a .
13 lip 11:19
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Bo jeśli byłoby: |
| , to x = |
| jest rozwiazaniem. |
| | 3x | | 3 | |
13 lip 11:20
13 lip 11:21
Man: Bardziej chodzi mi sposób niż o samą odpowiedz
13 lip 11:22
Soophie : nie rozumiem
13 lip 11:22
Man: ale czego nie rozumiesz?
13 lip 11:24
5-latek: Moze graficznie rozwiazac ?
13 lip 11:26
Man: ja znam odpowiedz ale graficznie to zalezy jak dokładnie to bedzie
13 lip 11:28
Jerzy:
Podaj rozwiązanie.
13 lip 11:30
Soophie : 3x*(27*9+27*3x)=30
dobrze rozumiem ?
13 lip 11:31
Jerzy:
@Soophie ..błąd,za błędem.
13 lip 11:32
Man: x=−1/3 ale wolę sposób
13 lip 11:34
piotr: 3
3x+2+3
1/(3x2)= 3
1 + 3
3
| | 1 | | 1 | |
⇒( 3x+2=1 ∧ |
| =3 ) ∨ ( 3x+2=1 ∧ |
| =3 ) |
| | 3x2 | | 3x2 | |
⇒ x = −1/3
Graficznie czyli badając przebieg funkcji f(x) = 3
3x+2+3
1/(3x2) należy wykazać, że jest
to jedynie rozwiązanie
13 lip 11:35
Soophie : mógłbyś rozpisać Jerzy ?
13 lip 11:35
Man: piotr tak można rozwiązywać jak ty?
13 lip 11:37
piotr: poprawka:
drugi przypadek:
13 lip 11:37
Jerzy:
A jednak miałem rację ... przecież x = −1/3 nie spełnia tego równania.
13 lip 11:37
Soophie : dacie jakieś przykłady ,żebym mogła poćwiczyć ?
13 lip 11:37
Man: Jerzy czemu x=−1/3 nie spełnia rówania?
13 lip 11:38
5-latek: To jest bardzo trudne to zadanie
Zaraz CI napiszse pare prostszych rownan wykladniczych
13 lip 11:39
piotr: przy moim sposobie
konieczne jest wykazać, że jest to jedynie rozwiązanie
13 lip 11:39
Jerzy:
Spełnia ...pomyliłem się.
13 lip 11:40
Man: ale badanie przebiegu tej funkcji nie bedzie najłatwiejsze
13 lip 11:40
Soophie : 5− latek a mogłbyś ?

dzięki z góry
13 lip 11:48
5-latek: Patrz link nizej
13 lip 11:52