Uzasadnij
Aga: | | x | |
Uzasadnij, że wzór y = |
| nie przedstawia zależności między wielkościami odwrotnie |
| | 4 | |
proporcjonalnymi.
13 lip 10:39
Jerzy:
x*y = 4y*y = 4y
2
............... i wnioski.
13 lip 10:47
kochanus_niepospolitus:
mamy do czynienia z proporcjonalnością odwrotną gdy iloczyn tych dwóch zmiennych będzie miał
stałą wartość
niech x = 0 −> x*y = 0
niech x = 2 −> x*y = 1
sprzeczność
c.n.w.
13 lip 10:48
Jerzy:
Przecież od razu widać,że: 4y2 nie ma wartości stałej.
13 lip 10:50
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... 'dowód' to niech będzie 'dowód'
13 lip 10:56