wykladnicze cd
5-latek: Rozwiaz rownania
Nr 1
2
3x*7
x−2= 4
x+1
2
3x*7
x−2= (2
2)
x+1
znam wlasnosci dzialan na potegach ale tutaj nie wiem jak rozpisac prawa strone
13 lip 08:55
Jerzy:
| | 22x + 2 | | 1 | |
P = |
| = 22x + 2 − 3x = 2−x + 2 = ( |
| )x−2 |
| | 23x | | 2 | |
13 lip 09:01
5-latek: Zaraz wroce do poprzedniego
Teraz mam
7x−2= 0,5x−2 Teraz korzystam ze jesli a≠b to ax=bx
wiec x=2
Dzieki
13 lip 09:10
kochanus_niepospolitus:
x−2 = a
7a = 0.5a ⇔ a = 0
x−2 = 0 ⇔ x = 2
13 lip 09:44
an:
(x−2)lg7=(x−2)lg0,5
x(lg7−lg0,5)=2(lg7−lg0,5)
x=2
13 lip 10:34
Jerzy:
To już jest kuriozum.
13 lip 10:36