wykladnicze
5-latek: Rozwiaz rownanie
10*2x−1−7*0,5−2x= −22x+2+16
10*2x−1−7*(2−1)−2x+22x+2=16
2x(5−7+4)=16
2*2x=16
2x=8 to x=3
13 lip 08:28
Jerzy:
Cześć

Jakim cudem masz trzecią linijkię ?
13 lip 08:44
kochanus_niepospolitus:
błąd:
−7*0.5−2x = −7*22x ≠ −7*2x
analogiczny błąd z 22x+2
13 lip 08:45
Jerzy:
| 10*2x | |
| − 7*(2x)2 = −(2x)2*(−2)2 + 16 |
| 2 | |
i teraz podstawiasz: 2
x = t i t > 0
13 lip 08:46
Jerzy:
Prawa strona: − [(2x)2*22] + 16 = −4*(2x)2 + 16
13 lip 08:53
5-latek: Witam Panow

To az tyle bledow zrobilem
13 lip 08:58
Xyz: Tak z ciekawości 5−latek jesteś studentem ?
13 lip 09:58
5-latek: Powitac

Nie jestem studentem . I mam juz swoje lata

)
13 lip 10:02
Soophie : Spojrzysz na zadanie
13 lip 10:05
5-latek: To zadanie juz zrobilem
Zle napisalem sam poczatek
Rownanie jest takie
10*2
2x−1−7*0,5
−2x= −2
2x+2+16
13 lip 10:35
Jerzy:
Tak myślałem, bo w pierwotnej wersji było brak rozwiazań ( Δ < 0 )
13 lip 10:38