Zadanie
Xyz: Wykaż ,że suma kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych jest liczbą nieparzystą.
12 lip 20:13
Benny: n2+(n+1)2=2n2+2n+1=2(n2+n)+1=2k+1
12 lip 20:16
Xyz: to dobrze myślałam , a k to jest wielokrotność ?
12 lip 20:18
Benny: k=n2+n − jakaś liczba
12 lip 20:21
Xyz: Wykaż ,że suma sześcianów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczbą podzielną przez 4 .
12 lip 20:23
Mila:
2n+1,2n+3 dwie kolejne liczby nieparzyste, n∊N
(2n+1)3+(2n+3)3=... licz
12 lip 20:26
Xyz: n3+(n−1)3=n−1 ⇒ np. dla 3,5 wyjdzie 2 i 4 czyli podzielna przez 2 , Dobrze rozumiem ?
12 lip 20:27
Benny: Licz tak jak Ci Mila poleciła.
12 lip 20:28
Xyz: wyszło 16n3+6n2+24n+27
12 lip 20:39
Mila:
całkiem źle to obliczyłaś.
a=(2n+1)3=8n3+3*4n2*1+3*2n*12+1=8n3+12n2+6n+1
b=(2n+3)3=8n3+3*4n2*3+3*2n*9+27=8n3+36n2+54n+27
a+b=16n3+48n2+60n+28=4*(4n3+12n2+15n+7)⇔liczba a+b jest podzielna przez 4 jako
wielokrotność
liczby 4 , ponieważ (4n3+12n2+15n+7)∊N
12 lip 20:52
Eta:
Można też tak :
2n−1, 2n+1 −− kolejne liczby nieparzyste, n∊N
(2n−1)
3+(2n+1)
3 = 8n
3−12n
2+6n−1+8n
3+12n
2+6n+1= 16n
3+12n=
4n(4n
2+3)
podzielna przez
4
c.n.w.
12 lip 22:32