Zadanie
nana:
| | ex(x2−6x+9)−ex(2x−6) | |
wynik= |
| |
| | (x2−6+9)2 | |
12 lip 20:05
Mila:
I o co chodzi?
12 lip 20:08
nana: czy jest dobrze
12 lip 20:09
Benny: Jest ok, można to ew. uprościć. Skróci się przez (x−3)
12 lip 20:12
Pytający:
nana, stosujesz złe oznaczenia (w poprzednim poście podobnie źle napisałaś).
f(x) − to jest funkcja f
f'(x) − to jest pochodna funkcji f
W tym (jak i w jednym z poprzednich postów) masz podaną funkcję i chcesz policzyć pochodną,
zatem zapisujesz to przykładowo tak:
f(x)=x
f'(x)=1
Taki zapis nie jest poprawny:
f(x)'=x
wynik=1
Co do zadania, dobrze zastosowałaś wzór, acz można uprościć zapis (lecz nie trzeba).
12 lip 20:16
nana: Ok sorki za zapis

co tu można uprościć
12 lip 20:25
Pytający:
| | ex(x2−6x+9)−ex(2x−6) | | ex(x2−6x+9−2x+6) | |
f'(x)= |
| = |
| = |
| | (x2−6x+9)2 | | ((x−3)2)2 | |
| | ex(x2−8x+15) | | ex(x−3)(x−5) | | ex(x−5) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (x−3)4 | | (x−3)4 | | (x−3)3 | |
12 lip 20:31