1 | ||
Zbiorem rozwiązań równania 𝑥2+𝑥3+𝑥4+⋯=1 | , | |
3 |
2 | 2 | |||
A. {−2; | } B. { | } C. {−6;2} D. równanie nie ma rozwiązania | ||
3 | 3 |
a1 | ||
wyszłam z S= | ||
1−q |
x2 | 4 | ||
= | |||
1−x | 3 |
2 | ||
wyszła delta i x1 = | x2 = −2 ale chyba nie tędy droga ![]() | |
3 |
2 | ||
Prawie dobrze. Brakuje założenia, że |q|<1. Dlatego rozwiązaniem jest jedynie x= | , tj. | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |