12 lip 18:44
Jerzy: sin6x/6x*6x/8x
12 lip 18:50
nana: | (sin6x)'*8x−sin6x*(8x)' | | 6cosx*8x−sin6x*8*1 | |
= |
| = |
| =teraz podstawić 0 |
| (8x)2 | | 8x2 | |
| (6*1*8*0)−6*0*8*1 | | 0 | |
|
| = |
| |
| (8*0)2 | | 0 | |
12 lip 19:18
nana: Jerzy co robię nie tak
12 lip 19:18
Adamm: | sin6x | |
po co ci pochodna z |
| ? |
| 8x | |
12 lip 19:31
nana: po podstawieniu 0 jest 0/0 wiec hospital jak nie to juz nie wiem jak byś mógł napisać
12 lip 19:34
12 lip 19:44
12 lip 19:46
nana: no tak na początku napisałam 3/4 to było ok
12 lip 19:46
Jerzy:
Popatrz18:50
12 lip 19:46
Jerzy:
Teraz widzisz ?
12 lip 19:47
nana: widze i
bo juz nie wiem
12 lip 19:48
12 lip 19:49
nana: sin6x | | 6x | |
| * |
| ale jak to zrobiłeś |
6x | | 8x | |
12 lip 19:50
Jerzy:
| 6 | | 3 | |
sin6x/8x = sin6x/6x * 6x/8x...i granica = 1* |
| = |
| |
| 8 | | 4 | |
12 lip 19:51
Benny: 19:18
Tak się nie liczy z de l'Hospitala
12 lip 19:53
Adamm:
| sinx | |
granica |
| →1 przy x→0 jest elementarna, a dowodzi się ją geometrycznie |
| x | |
kąt OAC jest prosty
okrąg jest jednostkowy
więc zachodzą nierówności sinx<x<tgx dla x będącego kątem ostrym, x∊(0;π/2)
| sinx | | sinx | |
skąd cosx< |
| <1 a korzystając z tego że cosx oraz |
| są parzyste, |
| x | | x | |
nierówność zachodzi dla x∊(−π/2;0)∪(0;π/2)
| sinx | |
i teraz z tw. o 3 ciągach mamy przy x→0, |
| →1 |
| x | |
13 lip 14:36