Znajdź liczby odwrotne do podanych.
hanka: Znajdź liczby odwrotne do podanych.
a) 2√6−1
b) 3√2+4√5
c) 2√5+3√7
Proszę o wytłumaczenie!
12 lip 17:20
Blee:
| | 1 | |
Nl to zapisujesz |
| i wyciagasz niewymierności z mianownika |
| | 2√6−1 | |
12 lip 17:22
Blee:
Liczba odwrotna to taka libcza która przełożona przez tą liczbę daje 1
12 lip 17:22
Adamm: przykładowo b) (3
√2+4
√5)
−1=(3
√2+4
√5)
−1*(4
√5−3
√2)
−1*(4
√5−3
√2)=
| | 2 | | 3 | |
=((4√5)2−(3√2)2)−1(4√5−3√2)= |
| √5− |
| √2 |
| | 31 | | 62 | |
12 lip 17:24
Blee:
Natomiast samo wyciągnięcie niewymierności polega na przełożeniu licznika i mianownika przez
'sprzezenie' wyrażenia w mianowniku. Do tego celu konieczna jest znajomość wzorów skróconego
mnożenia takich jak:
a2−b2 = (a−b)(a+b)
12 lip 17:28
Xyz: 4√5−3√2/62 mi wychodzi i nie wiem dlaczego . Mógłby ktoś wyjaśnić ?
12 lip 17:52
Xyz: Odpisz Blee
12 lip 18:01
Mila:
c)
| 1 | | 2√5−3√7 | |
| * |
| = |
| 2√5+3√7 | | 2√5−3√7 | |
| | 2√5−3√7 | | 2√5−3√7 | | 3√7−2√5 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 4*5−9*7 | | −18 | | 18 | |
12 lip 19:02
Mila:
b)
| | 1 | | 3√2−4√5 | |
|
| * |
| = |
| | 3√2+4√5 | | 3√2−4√5 | |
| | 3√2−4√5 | | 3√2−4√5 | | 4√5−3√2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 18−80 | | −62 | | 62 | |
12 lip 19:05