Proszę o pomoc w rozwiązaniu :)
Sophie: Dla jakiej liczby naturalnej n spełniony jest warunke n−1≤x∠n ?
x=3
32−3{30}/3
28
Wyszło mi 3
30*8 czyli dla n=8
12 lip 11:43
Jerzy:
A ile wynosi x ?
12 lip 11:46
Sophie: x=330*8 ?
12 lip 11:46
5-latek: x=72
12 lip 11:48
5-latek: jesli zapis jest taki
12 lip 11:49
Jerzy:
Zatem: n = 73
12 lip 11:49
Sophie: czyli x=328*72 ?
12 lip 11:49
Sophie: Taki
12 lip 11:50
Jerzy:
x = 72
72 ≤ 72 < 73 , czyli: n = 73
12 lip 11:50
5-latek: Wlasnosci dzialan na potegach poszly chyba w las u Ciebie
12 lip 11:51
Sophie: Ok rozumiem

Dziękuje bardzo
12 lip 11:52
Jerzy:
| | 328(34 − 32) | |
x = |
| = 81 − 9 = 72 |
| | 328 | |
12 lip 11:52
5-latek: Dalej
| | 328(34−32) | |
x= |
| = 34−32= 81−9=72 |
| | 328 | |
12 lip 11:54
5-latek: Ach napisales
12 lip 11:54
Sophie: x=222+211/3*211 to bedzie x=5/3
czyli 5/3≤5/3<8/3
Dobrze ?
12 lip 12:00
Jerzy:
Nie.
12 lip 12:01
Sophie: To gdzie jest źle ?
12 lip 12:02
12 lip 12:03
Sophie: czyli x =683 ?
12 lip 12:07
Jerzy:
Tak.
12 lip 12:08
Sophie: Dziękuje
przy dodawaniu różne wykladniki o tej samej podstawie się monoży nie ?
12 lip 12:16
Jerzy:
Nie.
12 lip 12:17
Sophie: x=35+272/9*35=35+36/32*35=35+6/37=311/37=34
12 lip 12:21
Jerzy:
Nie.
12 lip 12:23
Sophie: Gdzie jest bład ?
12 lip 12:24
Jerzy:
35 + 36 ≠ 35 + 6
12 lip 12:25
Sophie: czyli x=4/9
12 lip 12:35
Jerzy:
Tak.
12 lip 12:38
Sophie: x=58:52−1252/253:5−2 wyjdzie 0 i raczej źle
12 lip 12:40
Jerzy:
Co jest w liczniku ?
12 lip 12:42
Sophie: od 58 do 1252
12 lip 12:44
Jerzy:
No to jest dobrze: 58:52 − 1252 = 56 − 56 = 0
12 lip 12:46
Sophie: Dziękuje Jerzy
12 lip 12:49
Sophie: A takie zadanie ,jak się zabrać ?
Oblicz.Wynik podaj w postaci notacji wykładniczej.
a) (6*1021)*(4,4*102) przez 2*104
12 lip 12:53
Jerzy:
| | 6*4,4*1023 | |
= |
| = 3*4,4*1019 = 13,2*1019 = 1,32*1020 |
| | 2*104 | |
12 lip 12:56
Sophie: (3*1011)*(6*104) przez (1,5*103)*(4*105) wyszło mo 48*107
12 lip 13:04
Jerzy:
Prawie dobrze ... zły współczynnik przed 107
12 lip 13:09
Sophie: dobra 3

c) 3*10
6+6*10
5 przez (2*10
4)*(3*10
2) wyszło 3*10
4
12 lip 13:13
Jerzy:
Nie.
| | 3*105(10 +2) | |
= |
| = ... |
| | 6*106 | |
12 lip 13:17