Ile lat ma John jeżeli
daxiu: Męczy mnie to zadanie ponieważ wychodzi mi inny wynik niz w odpowiedziach. proszę o pomoc
John i jego młodszy brat James mają razem 31 lat. David ma tyle samo lat co jeden z braci. Ile
lat ma John, jeżeli 5 lat temu, David mial 7 lat?
11 lip 23:44
mat: x+y=31 x−wiek Johna, y−wiek brata
z=x lub z=y
z−5=7 −−>z=12 = y
x=31−12=19
John ma 19 lat
11 lip 23:52
daxiu: mi tez tak wychodzi, wychodzi na to że błąd w odpowiedziach jest, bo podane jest 16 lat.
Dzięki
11 lip 23:55
Mila:
x− wiek Johna obecnie
y− wiek Jamsa obecnie ,
x>y
x+y=31
1) Zał. x− wiek Davida obecnie
x−5=7
x=12
y=31−12=19 wiek Jamesa, rozw. nie odpowiada warunkom zadania bo x<12
2) Zał. y− wiek Davida obecnie
y−5=7
y=12
x=31−12=19 wiek Johna , x>y
daj odpowiedź sama .
11 lip 23:59