Otoczka wypukła
Mariusz:
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=Zaawansowane_algorytmy_i_struktury_danych/Wyk%C5%82ad_11
Tutaj jest przedstawiony pseudokod
przetłumaczony z książki Cormena, Rivesta, Leisersona i Steina
Jeśli chodzi o punkt pierwszy to najpierw szukać minimum ze względu na współrzędną y
a następnie wśród punktów o najmniejszej współrzędnej y
znaleźć minimum ze względu na współrzędną x
Punkty przechowywać na liście czy w tablicy ?
Co do sortowania to tablice można posortować kopcem a listę przez scalanie
Jak usuwać elementy aby nie zwiększyć sobie złożoności ?
Dodać pole ze zmienną logiczną do rekordu czy jakoś inaczej
Przydałoby się też przeliczyć te współrzędne biegunowe względem p
0
Jak zrealizować ten warunek dla pętli while w kroku 9.
11 lip 20:39
Pytający:
Od razu szukasz minimum ze względu na y (i na x, jeśli y są równe):
min=p0
for(p=p1...pn)
if(p.y<min.y || (p.y==min.y && p.x<min.x))
min=p
Możesz przechowywać w tablicy. W powyższym szukaniu minimum posługujesz się indeksami i na
koniec wrzucasz minimum na pierwszą pozycję w tablicy. Następnie możesz posortować (np.
kopcowaniem, żeby było O(nlog(n))) pozostały fragment tablicy (1..n). Jako wartość, wg której
porównujesz (sortujesz) punkty pa i pb możesz użyć iloczynu wektorowego p0pa x p0pb.
Ach, i wcale nie musisz usuwać punktów współliniowych o mniejszej odległości od p0. Wtedy
należy w drugiej kolejności posortować wg rosnącej odległości. Te funkcje chyba wyglądałyby
tak (mogłem pomylić znaki, nie uruchamiałem/testowałem, taki pseudokod):
// cross product p0p1 x p0p2
float direction(point p0, point p1, point p2) {
return (p1.x−p0.x)*(p2.y−p0.y)−(p2.x−p0.x)*(p1.y−p0.y);
}
float distSquared(point a, point b) {
return (a.x−b.x)*(a.x−b.x)+(a.y−b.y)*(a.y−b.y);
}
// returns true for a<b, false otherwise
bool comp(point p0, point a, point b) {
float d=direction(p0,a,b);
return d ? d>0 : distSquared(p0,a)<distSquared(p0,b);
}
Do sprawdzenia tego warunku z kroku 9 wykorzystujesz właśnie iloczyn wektorowy. Przechodząc
przez punkty pa, pb, pc (odcinki papb i pbpc) w punkcie pb:
− skręcasz w lewo, jeśli direction(pa,pb,pc)>0
− skręcasz w prawo, jeśli direction(pa,pb,pc)<0
− lecisz prosto (w tym samym kierunku, może być do tyłu (acz nie po posortowaniu jak w tym
algorytmie)), jeśli direction(pa,pb,pc)==0
12 lip 15:50
Pytający:
Tylko bez usunięcia punktów o tej samej współrzędnej polarnej warunek z punktu 9 musisz
zamienić na "punkt pi nie jest na lewo od wektora (...)".
12 lip 15:56
Mariusz:
W rekordzie reprezentującym punkt trzymać tylko współrzędne kartezjańskie czy
zarówno kartezjańskie jak i biegunowe
Co do sortowania to można wykorzystać ten kod
https://matematykaszkolna.pl/forum/333816.html
Stos też proponujesz zrealizować na tablicy ?
13 lip 11:18
Mariusz:
Znalazłem w sieci pewien kod
http://files.derynski.net/moje_prace/graham.c
i ciekaw jestem jak go uprościć czy zmienić tak aby kod ładniej wyglądał
poza tym użyty algorytm nie gwarantuje złożoności O(nlogn)
a algorytm ma być szybszy niż algorytm Jarvisa
14 lip 00:17
Pytający:
Cóż, polecam "nie wyważać otwartych drzwi", czyli nie pisać jeszcze raz sortowania czy
wyszukiwania minimum. A jeśli chcesz to zrobić tak dla poćwiczenia, to napisz całość samemu od
początku do końca, a nie przerabiaj czyjś kod.
Toteż jeśli pisałbyś w cpp polecam:
http://en.cppreference.com/w/cpp/algorithm
Zamiast tablicy, użyj std::vector. Wtedy przykładowo
sortowanie sprowadza się do jednej linijki:
std::sort(v.begin()+1, v.end(), comp);
Zdaje się, że takie coś działa:
https://ideone.com/HENzFB
Acz wypadałoby dorzucić sprawdzanie ilości punktów na początku. I ta funkcja zmienia przekazany
wektor punktów, więc jeśli tego nie chcesz należałoby działać na kopii punktów.
14 lip 13:59
Mariusz:
Pytający z tym iloczynem wektorowym to byłbym jednak ostrożny
1. Iloczyn wektorowy jest wektorem
2. Działa dla wektorów w przestrzeni trójwymiarowej
3. Wprawdzie długość tego wektora można powiązać z sinusem ale potrzebowalibyśmy pierwiastka
którego chcemy uniknąć inaczej równie dobrze moglibyśmy użyć czteroćwiartkowego
arcusa tangensa W C jest on nazwany atan2(y,x)
Przeskalowaną wartość cosiniusa można znaleźć z iloczynu skalarnego
a przeskalowaną wartość sinusa można znaleźć porównując dwa wzory na pole trójkąta
(jeden z wyznacznikiem a drugi z sinusem)
Cosinus mógłby być dobry do porównywania kątów ale
tylko w przedziałach <0°,180°> oraz <180°,360°> a nie na całym przedziale <0°,360°>
ponieważ jest malejący gdy sinus >0 a rosnący gdy sinus < 0
25 wrz 22:37
Mariusz:
Coś więcej o sortowaniu według więcej niż jednego pola ?
25 wrz 22:43
Pytający:
Co do sortowania: sortujesz wg pierwszego pola. Jeśli wartości są równe, sortujesz wg drugiego
pola, itd. (w zależności od ilości pól, wg których sortujesz). Przykładowo jeśli sortujesz wg
nazwiska i imienia, imiona porównujesz jedynie w przypadku takich samych nazwisk.
Co do iloczynu wektorowego: to bądź ostrożny.
![](emots/2/../3/oczko.gif)
Tutaj używamy go jedynie do określenia wzajemnego położenia 3 punktów. Określamy, w którą
stronę skręcamy przechodząc kolejno przez punkty p
a, p
, p
c, o czym wyżej pisałem.
Interesuje nas tylko informacja o skręcie (lewo/prawo/prosto). Stąd żadne pierwiastki czy
arcusy nie są tu potrzebne.
Swoją drogą napisana tu:
https://ideone.com/HENzFB
przeze mnie metoda direction(p0,p1,p2) zwraca
dokładnie to samo, co otrzymalibyśmy
obliczając wyznacznik det(p0,p1,p2) z Twojego pierwszego linku w tym wątku:
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=Zaawansowane_algorytmy_i_struktury_danych/Wyk%C5%82ad_11
Zatem, jeśli podejście z iloczynem wektorowym Ci nie leży, skorzystaj z takowego
wyznacznika − rezultat ten sam.
26 wrz 15:28
Mariusz:
Co do sortowania to dotychczas sortowałem tylko według jednego pola kluczowego
struct Point
{
int x,y;
};
void Przesiewanie(int l,r, struct Point * A)
{
struct Point p=A[l];
int i=l;
int j=2*i;
int isHeap=0;
while( j<=r && !isHeap)
{
if(j<r && A[j].y<A[j+1].y)
j++;
if(p.y<A[j].y)
{
A[i]=A[j];
i=j;
j=2*i;
}
else
isHeap=1;
}
A[i]=p;
}
void BudujStog(int n,struct Point *A)
{
int i;
for(i=n/2;i>=1;i−−)
Przesiewanie(i,n,A);
}
void SortowanieStogowe(int n,struct Point *A)
{
struct Point p;
int i;
BudujStog(n,A);
for(i=n;i>=2;i−−)
{
p=A[1];
A[1]=A[i];
A[i]=p;
Przesiewanie(1,i−1,A);
}
}
Sortuje punkty według rzędnej
Jak zmodyfikować kod aby w drugiej kolejności sortował punkty według odciętej ?
Czy modyfikacja taka nie zwiększy asymptycznej złożoności kodu
Tutaj na ważniaku chyba niezbyt poprawnie przetłumaczyli pseudokod Cormena
U Cormena jest "...sorted by polar angle in counterclockwise order around p0...
Counterclockwise to przeciwnie do ruchu wskazówek zegara czyli rosnąco
Reszta wygląda na dobrze przetłumaczone
Ma to znaczenie czy sortujemy rosnąco czy malejąco
Napisałeś "Jako wartość, wg której porównujesz (sortujesz) punkty pa i pb
możesz użyć iloczynu wektorowego p0pa x p0pb."
Pisałem o tych wartościach sinusów i cosinusów i o przedziałach w których są rosnące
jakbym chciał względem ich wartości sortować zamiast względem miary kąta
a cała zabawa z tym sinusem ma chyba jedynie porównać miary dwóch kątów
tzw stwierdzić który z dwóch kątów ma mniejszą(większą) miarę lub czy są równe
Twoja funkcja wystarczy do porównywania kątów ?
Gdyby funkcja zwracała wartości takie jak np znana z C funkcja strcmp
to można by stwierdzić czy miara kąta jaki tworzy odcinek ap0 z osią biegunową jest mniejszy,
większy bądź równy mierze kąta jaki tworzy odcinek bp0 z osią biegunową
Jeżeli chodzi o "iloczyn wektorowy" to zdaje się że piszemy o tym samym tyle że nazwa której
używasz jest według mnie niepoprawna
27 wrz 03:19
Pytający:
![rysunek](rys/133903.png)
Porównując punkty a, b jedynie wg współrzędnej y, punkt a jest "mniejszy" od punku b (wg
sortowania), gdy:
a.y<b.y
Jeśli chcesz porównywać w drugiej kolejności wg współrzędnej x, punkt a jest "mniejszy" od
punku b (wg sortowania), gdy:
a.y<b.y || (a.y==b.y && a.x<b.x)
Toteż trzeba jedynie zmodyfikować porównywanie elementów, w jakikolwiek sposób byś nie
sortował. Złożoność asymptotyczna oczywiście się nie zmienia. W najgorszym przypadku wszystkie
porównywane pola wszystkich elementów są równe, więc algorytm działałby m razy dłużej, gdzie m
to liczba pól, wg których porównujemy elementy, czyli stała niezależna od rozmiaru danych
wejściowych.
Oczywiście to sortowanie przez kopcowanie wrzucone przez Ciebie wyżej to tylko przykład? Bo w
tym algorytmie (Grahama) nie musisz sortować punktów po współrzędnych. Musisz jedynie znaleźć
punkt minimalny (w czasie liniowym), a następnie posortować pozostałe punkty wg położenia
(polarnego) względem tegoż minimalnego punktu.
Co do tego, czy posortujemy te punkty malejąco/rosnąco: to (prawie) nie ma znaczenia, o ile
będziemy mieli na uwadze, jak je posortowaliśmy i odpowiednio zmydyfikujemy dalszą część
algorytmu (zamiast sprawdzać, czy mamy skręt w prawo, trzebaby sprawdzić, czy mamy skręt w
lewo itp.). W wyniku różnica będzie jedynie w kolejności punktów na otoczce
(clockwise/countercloskwise). Z tego co się orientuję, w grafice raczej jest preferowany
kierunek countercloskwise, więc lepiej posortować tak, jak zaznaczyłem na rysunku (bo
malejąco/rosnąco też niekoniecznie jest jednoznacznym stwierdzeniem − wszystko kwestia
konwencji).
I tak, ta "moja" funkcja zupełnie wystarczy do sortowania, znowuż patrz rysunek, przykładowo:
− porównujemy punkty
● i
●: przechodząc
●→
●→
● skręcamy w lewo ⇒
●<
● (w sensie kąta)
− porównujemy punkty
● i
●: przechodząc
●→
●→
● skręcamy w prawo ⇒
●>
● (w sensie kąta)
− porównujemy punkty
● i
●: przechodząc
●→
●→
● nie skręcamy (wsteczny
![](emots/2/../3/oczko.gif)
) ⇒ trzeba porównać odległości od
● ⇒
●>
● (w sensie kąta, a w drugiej
kolejności odległości od min)
I zgadzam się, na pewno niekoniecznie poprawnie używam niektórych nazw.
28 wrz 19:25
Mariusz:
Oprócz tego co na ważniaku to widziałem jeszcze
/*
Pseudokod algorytmu Grahama znaleziony w książce
CLRS Introduction to algorithms Third Edition
*/
GRAHAM−SCAN(Q)
1 let p0 be the point in Q with the minimum y−coordinate,
or the leftmost such point in case of a tie
2 let <p1,p2,…,pm> be the remaining points in Q,
sorted by polar angle in counterclockwise order around p0
(if more than one such point has the same angle, remove all but
the one that if farthest from p0)
3 let S be an empty stack
4 PUSH(p0,S)
5 PUSH(p1,S)
6 PUSH(p2,S)
7 for i=3 to m
8 while the angle formed by points NEXT−TO−TOP(S), TOP(S),
and pi makes a nonleft turn
9 POP(S)
10 PUSH(pi,S)
11 return S
/*
Funkcja wzięta z książki Sedgewicka
napisanej w czasach gdy przykłady dawał w języku C
*/
int ccw(struct point p0,
struct point p1,
struct point p2)
{
int dx1,dx2,dy1,dy2;
dx1 = p1.x – p0.x; dy1 = p1.y – p0.y;
dx2 = p2.x – p0.x; dy1 = p2.y – p0.y;
if (dx1*dy2 > dy1*dx2) return 1;
if (dx1*dy2 < dy1*dx2) return −1;
if ((dx1*dx2 < 0) | | (dy1*dy2)) return −1;
if ((dx1*dx1+dy1*dy1) < (dx2*dx2+dy2*dy2))
return 1;
return 0;
}
/*
Co do funkcji Sedgewicka mam wątpliwości bo gdy sprawdzałem
jego funkcję do algorytmu Jarvisa to zatrzymywał dając błędne wyniki
*/
/*
Poprawiony kod sortowania stogowego przedstawionego przez Bennego
Benny tak skonstruował pętle w funkcji przesiewającej że gdy
iteracja nie zmieniała wartości zmiennej j otrzymywał nieskończoną pętle
*/
/*
Funkcja przywracająca własność kopca przy założeniu że
tylko węzeł l zaburza własność kopca o rozmiarze p
*/
void Przesiewanie(int l,int p, int *A)
{
int x;
int i,j;
int czyStog;
x=A[l];
i=l;
j=2*i;
czyStog=0;
while( j<=p && !czyStog)
{
if(j<p && A[j]<A[j+1])
j++;
if(x<A[j])
{
A[i]=A[j];
i=j;
j=2*i;
}
else
czyStog=1;
}
A[i]=x;
}
/*
Funkcja budująca kopiec o rozmiarze n
*/
void BudujStog(int n,int *A)
{
int i;
for(i=n/2;i>=1;i−−)
Przesiewanie(i,n,A);
}
/*
Sortuje n elementową tablicę przez kopcowanie
*/
void SortowanieStogowe(int n,int *A)
{
int x;
int i;
BudujStog(n,A)
for(i=n;i>=2;i−−)
{
x=A[1];
A[1]=A[i];
A[i]=x;
Przesiewanie(1,i−1,A);
}
}
Co do stosu to na upartego można go zrealizować na tablicy
Chociaż według mnie wygodniej byłoby zrealizować go na liście
struct point{
int x,y;
};
W implementacji tablicowej mamy dwie zmienne całkowite
int stackSize=0, top=−1;
Stos jest pusty gdy
top==−1;
Stos jest przepełniony gdy
top>=stackSize;
Tablica przechowująca elementy stosu
struct point *stack;
Alokacja pamięci na stos
stack=( struct point *)malloc(stackSize*sizeof(struct point));
Zwalnianie pamięci na stos
free(stack)
Wierzchołek stosu
stack[top];
Element pod wierzchołkiem stosu
stack[top−1]
Odkładanie wartości na stos
struct point p;
top++;
stack[top]=p;
Usuwanie elementu ze stosu
top−−;
Czy funkcja znaleziona u Sedgewicka nadaje się do porównywania kątów
i sprawdzania warunku z punktu 8
Jeśli tak to w jaki sposób
Dlaczego dla tablic chciałbym użyć sortowania przez kopcowanie
− nie zwolni do O(n2) jak sortowanie przez podział
− nie wymaga dodatkowej pamięci O(n) jak sortowanie przez scalanie
Co otrzymamy gdy w funkcji przesiewającącej operator porównania zastosowany
do elementów tablicy zastąpimy twoją funkcją ?
Czy funkcja sortująca przez kopcowanie będzie wtedy sortowała poprawnie ?
Tak na dobrą sprawę to największy problem sprawia punkt 2 tego pseudokodu
bo po przeczytaniu tego co na ważniaku warunek z punktu 8 można stosunkowo
łatwo zrealizować pisząc odpowiednią funkcję
Mimo iż z punktem 1 jakoś bym sobie poradził to pokazałeś mi jak go lepiej zrealizować
Ze stosem raczej nie miałbym problemów zarówno z tym na liście jak i z tym na tablicy
Warunek z punktu 8 można stosunkowo łatwo zrealizować po przeczytaniu tego co na ważniaku
Zostaje więc punkt 2 który podobno zajmuje najwięcej czasu
chociaż czy aby na pewno bo w punkcje 7 mamy dwie zagnieżdżone pętle
Byłoby to prawdą gdyby liczba iteracji pętli while z punktu 8
była co najwyżej logarytmicznie zależna od liczby punktów dla których
znajdujemy otoczkę wypukłą
28 wrz 22:58
Mariusz:
Jeżeli będziemy mieli funkcję porównującą punkty ze względu na obydwie współrzędne biegunowe
(najpierw ze względu na kąt nachylenia do osi biegunowej
a następnie względem odległości od bieguna)
to z punktem 2 nie powinniśmy mieć problemu ?
Gdybyśmy chcieli napisać jakąś ogólną funkcję sortującą to jako typ danych powinniśmy dać
void * a dodatkowo funkcji w której następują porównania elementów należałoby przekazać
wskaźnik do funkcji której chcemy użyć do porównywania jako parametr
Trzynaście lat temu na algorytmach i strukturach danych wymagali
algorytm Jarvisa i algorytm Grahama do wyznaczania otoczki wypukłej
ale podobno są i inne np oparte na metodzie dziel i zwyciężaj
Algorytm Jarvisa już znalazłem nawet z działającym kodem
ale co z tymi innymi algorytmami
29 wrz 09:12
Pytający:
Co do tego pierwszego pseudokodu (z CLRS...): to prawie to samo, co na ważniaku, a dokładnie to
samo, o czym wcześniej Ci pisałem, czyli tu nie usuwamy punktów współliniowych, tylko
sortujemy je w drugiej kolejności wg odległości od p
0 (punktu minimalnego). Pociąga to za
sobą zmianę warunku przy zdejmowaniu ze stosu, o której też wcześniej pisałem (sprawdzamy, czy
nie skręcamy w lewo zamiast sprawdzać, czy skręcamy w prawo).
Co do funkcji z książki Sedgewicka: jesteś pewny, że wszystko dobrze przepisałeś?
Masz z dodanym komentarzem, co sprawdzamy:
int ccw(struct point p0, struct point p1, struct point p2)
{
int dx1,dx2,dy1,dy2;
dx1 = p1.x – p0.x; dy1 = p1.y – p0.y;
dx2 = p2.x – p0.x; dy1 = p2.y – p0.y;
if (dx1*dy2 > dy1*dx2) return 1; // idąc p0−>p1−>p2 skręcamy w prawo
if (dx1*dy2 < dy1*dx2) return −1; // idąc p0−>p1−>p2 skręcamy w lewo
if ((dx1*dx2 < 0) | | (dy1*dy2)) return −1; // jeśli źle przepisałeś, to tę linijkę
if ((dx1*dx1+dy1*dy1) < (dx2*dx2+dy2*dy2)) return 1; // tu z kolei porównujemy odległości (czy
|p0p1|<|p0p2|)
return 0;
}
Swoją drogą masz tu funkcję z Javy, tego samego autora (Sedgewick), tożsamą z napisaną przeze
mnie uprzednio funkcją direction:
/**
* Returns true if a→b→c is a counterclockwise turn.
* @param a first point
* @param b second point
* @param c third point
* @return { −1, 0, +1 } if a→b→c is a { clockwise, collinear; counterclocwise } turn.
*/
public static int ccw(Point2D a, Point2D b, Point2D c) {
double area2 = (b.x−a.x)*(c.y−a.y) − (b.y−a.y)*(c.x−a.x);
if (area2 < 0) return −1;
else if (area2 > 0) return +1;
else return 0;
}
http://algs4.cs.princeton.edu/13stacks/Point2D.java.html
Co do całego tego kopca i sortowania: przyczepiłbym się jedynie (mniejsza o nieintuicyjne nazwy
zmiennych) do komentarza do SortowaniaStogowego, bo sortujemy tam tak naprawdę jedynie (n−1)
elementów, nie n. Element A[0] jest przecież nieruszany, w kopcu indeksujemy od 1 dla łatwości
obliczeń.
Co do implementacji stosu: jeśli piszesz w C++, to do (de)alokacji używaj new/delete, nie
malloc/free. Push() możesz krócej zapisać stack[++top]=p;
"Co otrzymamy gdy w funkcji przesiewającącej operator porównania zastosowany do elementów
tablicy zastąpimy twoją funkcją ?"
Zależy, co sortujesz (usuwałeś punkty wspóliniowe czy nie) oraz którą funkcją.
Ponownie odsyłam do:
https://ideone.com/HENzFB (wciąż uważam, że działa
![](emots/2/../3/oczko.gif)
).
Wiersze 29−32 to sortowanie, komparator napisałem tam jako lambdę, tak mi było wygodniej, acz
równie dobrze mogłem napisać to jako funkcję i tu przekazać wskaźnik. W dokumentacji std::sort
:
http://en.cppreference.com/w/cpp/algorithm/sort
można wyczytać, że comp ma zwracać true, jeśli a<b (tj. a ma być w posortowanym ciągu
wcześniej niż b). Dlatego: w wierszu 30 obliczamy nasz skręt przy przejściu p0−>a−>b
(lewo/prawo/prosto), a następnie w wierszu 31 jeśli d jest różne od zera (lewo/prawo) zwracamy
informację, czy d>0 (czyli czy skręciliśmy w lewo, bo wtedy a<b w sensie kąta/polarności), a w
przeciwnym przypadku (gdy d=0, tj. nie skręciliśmy) zwracamy informację, czy |p0a|<|p0b|, bo
dla punktów współliniowych sortujemy wg odległości od p0.
Co do wątpliwości odnośnie zagnieżdżonej pętli w algorytmie: przeczytaj jeszcze raz kilka
ostatnich zdań z ważniaka, od "Przeanalizujmy teraz czas działania algorytmu".
![](emots/2/../3/usmiech.gif)
Co do ogólnej metody sortującej: w C++ masz coś takiego jak szablony, słowo kluczowe template.
Patrz wyżej wrzucony link do dokumentacji std::sort, jest to "całkiem ogólna" funkcja.
Quickhull:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Quickhull
Tu masz metodę przyrostową, a na poprzednich stronach Graham/Jarvis, nie
zaszkodzi przeczytać, jeśli wciąż czegoś nie rozumiesz:
http://informatyka.wroc.pl/node/910?page=0,4
30 wrz 17:17
Mariusz:
Gdy do porównywania użyłem zaproponowanych przez ciebie funkcji kod
zatrzymuje się i jak dotąd nie wykryłem aby zwracał błędne wyniki
Twoje wpisy w tym temacie były pomocne i nie wiem czy sam bym sobie poradził
z tym drugim krokiem algorytmu
Funkcja zaproponowana przez Sedgewicka jak zwykle działała błędnie
Tutaj miałem problem z jednym krokiem algorytmu a właściwie z poprawnym
porównywaniem punktów według współrzędnych biegunowych
Napisałem w Pascalu i w Javie
W Javie na Canvasie z MouseListenerem
Próbowałem też przechwytywać wyjątek ale nie zawsze dawało to
oczekiwany efekt w pewnych sytuacjach lepiej było zapobiec pojawieniu się błędu
niż go później łapać wyjątkiem
Zostaje jeszcze dopisać menu rozwijane z wyborem algorytmu
(jak wcześniej napisałem algorytm Jarvisa już znalazłem)
Jeśli chodzi o algorytm oparty o metodę dziel i zwyciężaj
to tutaj przydałby się dokładniejszy opis i być może jakiś pseudokod zbliżony do
tego co u Cormena i reszty dla algorytmu Grahama
30 wrz 17:59
Mariusz: Jeśli chodzi o algorytm sortowania przez scalanie to
mamy
void merge(int *A,int left,int mid,int right)
{
int leftSize,rightSize,i,j,k;
int * B; //tę tablicę można przekazać jako parametr aby stale nie alokować i zwalniać
pamięci
leftSize=mid−left+1;
rightSize=right−mid;
B=(int *)malloc((leftSize+rightSize)*sizeof(int));
for(k=left;k<=right;k++)
B[k−left]=A[k]; // Stosunkowo łatwo jest napisać wariant z połową tablicy
pomocniczej
i=0;
j=n1;
k=left;
while((i<letfSize)&&(j<leftSize+rightSize))
{
if(B[i]<=B[j])
{
A[k]=B[i];
i++;
}
else
{
A[k]=B[j];
j++;
}
k++;
}
while(i<leftSize)
{
A[k]=B[i];
i++;
k++;
}
/*Ta pętla dla tablic nie jest konieczna ale
spróbujmy o niej zapomnieć podczas scalania pliku */
while(j<leftSlze+rightSize)
{
A[k]=B[j]
j++;
k++;
}
free(B);
}
void mergeSort(int *A,int left, int right)
{
int mid;
if(left<right)
{
mid=left+(right−left)/2;
mergeSort(A,left,mid);
mergeSort(A,mid+1,right);
merge(A,left,mid,right);
}
}
Tylko jak zastosować ten kod do znajdowania otoczki ?
Widziałem ten kod ale koleś jakoś niezbyt dokładnie opisał ten algorytm
Nie widziałem też u niego pseudokodu funkcji scalającej dwie otoczki
Wspomniał tylko o dwóch podejściach
Bardziej skomplikowanym dzieleniu
(z sortowaniem i poprowadzeniem prostej
dzielącej zbiór punktów na mniej więcej równoliczne podzbiory)
i mniej skomplikowanym scalaniu
(wyznaczeniu czterech punktów na górze i na dole każdej z tych dwóch otoczek
które należy połączyć a pozostałe punkty na tych dwóch otoczkach należy usunąć)
Oraz z trywialnym dzieleniem i bardziej skomplikowanym scalaniem tutaj wspomniał że
należy rozpatrzeć także przypadek gdy otoczki nie są rozłączne
Co do tej funkcji Sedgewicka to w książce
Algorithms in C , Dec 1990 p 350
wygląda ona tak
int ccw(struct point p0,struct point p1,struct point p2)
{
int dx1,dx2,dy1,dy2;
dx1=p1.x−p0.x; dy1=p1.y−p0.y;
dx2=p2.x−p0.x; dy2=p2.y−p1.y; // Tutaj była literówka spowodowana metodą copy & paste
if (dx1*dy2>dy1*dx2) return 1;
if (dx1*dy2<dy1*dx2) return −1;
if ((dx1*dx2<0) || (dy1*dy2 < 0)) return −1; // Tutaj wcześniej zapomniałem dać <0
if ((dx1*dx1+dy1*dy1) < (dx2*dx2+dy2*dy2) ) return 1;
return 0;
}
Gdy uruchomiłem algorytm Grahama z funkcją znalezioną u Sedgewicka na testowej
tablicy punktów to zostawiał mi jeden współliniowy punkt na otoczce który powinien usunąć
30 wrz 20:21
Mariusz:
Funkcja Sedgewicka podsunęła mi pewien pomysł
Jeżeli nie usuwamy punktów współliniowych w kroku 2 co dla tablic mogłoby zwiększyć złożoność
to instrukcje iteracyjną for powinniśmy zmodyfikować tak aby zamknęła otoczkę
sprawdzając wierzchołki cyklicznie przy czym zdejmowanie punktów powinniśmy zacząć
już gdy będziemy mieli trzy punkty
Warunek na instrukcję while powinniśmy zmodyfikować tak aby nie zdejmować ze stosu
gdy na nim będzie mniej niż trzy elementy (gdy wchodzimy do pętli dwa elementy muszą być
na stosie ponieważ funkcja sprawdzająca skręt pobiera z niego dwa elementy)
Pomysł z zamykaniem otoczki pojawił się też w algorytmie Jarvisa który znalazłem
w sieci wraz z kodem
Jeśli chodzi o algorytm Jarvisa to na stronie gdzie go znalazłem
zostawili komentarz do kodu niestety po rosyjsku a ja byłem zmuszany do angielskiego
Co do innych algorytmów na ważniaku twierdzą że algorytm Grahama jest przykładem
algorytmu przyrostowego
Na ważniaku wspominają też o zamiataniu .
Jak tego tutaj użyć ?
1 paź 03:44
Mariusz:
"Ach, i wcale nie musisz usuwać punktów współliniowych o mniejszej odległości od p0"
Napisałem jak mi sugerowałeś ale zdaje się że pozostawienie tych punktów
w kroku drugim algorytmu nie daje poprawnego wyniku dla tzw przypadków zdegenerowanych
Zostawienie tych punktów spowoduje że pseudokod z CLRS trzeba będzie zmodyfikować
bo np gdy wepchniemy na stos trzy elementy to już może okazać się że punkty są współliniowe
Dobrze że podałeś te funkcje inaczej musiałbym użyć tej funkcji (ccw) Sedgewicka
a po tym jak sprawdziłem że jego funkcja dla algorytmu Jarvisa (wrap) nie działa poprawnie
miałem wątpliwości co do poprawności funkcji ccw
Pisałeś aby użyć funkcji którą podałeś do sortowania a nie do porównywania,
w przypadku tablicy do sortowania mamy kopiec
Co do przypadków zdegenerowanych to
w przypadku gdy użytkownik nie poda punktów program nie powinien nic wypisać
w przypadku gdy użytkownik poda jeden punkt program powinien go wypisać
w przypadku gdy użytkownik poda punkty które są współliniowe program
powinien wypisać punkty będące końcami najkrótszego odcinka zawierającego podane punkty
5 paź 11:05
Pytający:
Co do Quickhulla: przecież w podanym linku masz pseudokod, z czym masz problem? Jakich struktur
danych użyć? Punkty proponuję przechowywać na liście, wtedy masz łatwość "sklejania" wyników
wywołań rekurencyjnych.
Co do MergeSorta: co trzeba zmienić?
1. Chcesz sortować punkty, nie inty, więc musiałbyś zmienic typ danych w tablicy.
2. Punkty inaczej porównujesz, więc musiałbyś odpowiednio zmodyfikować wszystkie porównania
elementów. Zdaje się, że porównania występują jedynie w linijce:
if(B[i]<=B[j])
3. Przed sortowaniem oczywiście znajdujesz punkt minimalny, wrzucasz go na pierwsze miejsce w
tablicy, więc sortowanie wywołujesz: mergeSort(jakasTablica, 1, n−1), gdzie n to rozmiar tejże
tablicy.
Co do scalania dwóhc otoczek: nie bardzo rozumiem, o czym mówisz. Po co chcesz scalać otoczki?
O jakim algorytmie mowa? Jeśli odnosisz się do MergeSorta, tam sortujemy (i scalamy w trakcie)
zbiory punktów, niekoniecznie będące otoczkami.
Co do funkcji:
int ccw(struct point p0,struct point p1,struct point p2) {
int dx1,dx2,dy1,dy2;
dx1=p1.x−p0.x; dy1=p1.y−p0.y;
dx2=p2.x−p0.x; dy2=p2.y−p1.y;
if (dx1*dy2>dy1*dx2) return 1;
if (dx1*dy2<dy1*dx2) return −1;
if ((dx1*dx2<0) || (dy1*dy2 < 0)) return −1;
if ((dx1*dx1+dy1*dy1) < (dx2*dx2+dy2*dy2) ) return 1;
return 0;
}
Liczy ona:
if (dx1*dy2>dy1*dx2) return 1; // idąc p0−>p1−>p2 skręcamy w lewo (counterclockwise)
if (dx1*dy2<dy1*dx2) return −1; // idąc p0−>p1−>p2 skręcamy w prawo (clockwise)
// jeśli żaden z powyższych ifów nie jest spełniony, mamy 3 punkty współliniowe i:
if ((dx1*dx2<0) || (dy1*dy2 < 0)) return −1; // jeśli p0 jest pomiędzy p1 i p2, tj. idąc
p0−>p1−>p2 w punkcie p1 zawracamy, a punkt p2 jest po przeciwnej stronie p0; w algorytmie
Grahama taka sytuacja nigdy nie wystąpi, bo jako p0 zawsze mamy w porównaniu punkt minimalny,
więc nawet gdy mamy punkty współliniowe p1 i p2 będą "po tej samej stronie", dlatego w mojej
metodzie od razu sprawdzałem odległość
if ((dx1*dx1+dy1*dy1) < (dx2*dx2+dy2*dy2) ) return 1; // jeśli |p0p1|<|p0p2|
Zatem jak dla mnie brakuje jeszcze sprawdzenia przypadku, gdy |p0p1|>|p0p2|, wtedy należałoby
zwrócić −1. I dopiero w przeciwnym przypadku (do wszystkich poprzednich) return 0;, czyli gdy
p1==p2. Acz oczywiście niekoniecznie musi tego brakować − zależy, do czego ta funkcja była
użyta...
![](emots/2/../3/oczko.gif)
Co do zamiatania: nie wiem, czy jakiś algorytm dokładny z tego korzysta. Na pewno jest
aproksymacyjny:
http://geomalgorithms.com/a11-_hull-2.html
Co do przypadków "zdegenerowanych": faktycznie, algorytm może się wykrzaczyć bez wyrzucania
punktów współliniowych, ale jedynie w przypadku, gdy po posortowaniu pierwsze co najmniej 4
punkty (włącznie z punktem minimalnym) są współliniowe. Wtedy: najpierw wrzucimy do otoczki
pierwsze 3 punkty (współliniowe), w efekcie kolejno zdejmiemy ze stosu (otoczki) punkty trzeci
i drugi, bo nie będziemy mieli skrętu w lewo (gdyż punkt czwarty jest współliniowy z
poprzednimi), co doprowadzi do pozostawienia na stosie jedynie punktu minimalnego, co nie
powinno mieć oczywiście miejsca. Można by tego uniknąć gwarantując, że pierwsze trzy punkty
faktycznie nie są współlinowe. Dodatkowo, jeśli punkt minimalny jest współliniowy z 2
ostatnimi z otoczki wynikowej, pewnie chciałbyś usunąć ostatni punkt, czego tu nie robimy w
takiej sytuacji. Najprosćiej chyba byłoby jednak pousuwać te współliniowe punkty przy
sortowaniu. A jeśli masz mniej niż 3 punkty, to Grahama w ogóle nie wywołujesz, obsłuż to
oddzielnie.
5 paź 19:04
Mariusz:
Pisałem o pomysłach na scalanie przedstawionych na tej stronie
http://informatyka.wroc.pl/node/910?page=0,4
Jeśli chcielibyśmy usuwać punkty współliniowe to chyba najlepiej byłoby posortować punkty
względem kąta przeciwnie do ruchu wskazówek zegara
a względem odległości od bieguna malejąco
Widziałem taki algorytm i dla posortowanego ciągu (zarówno tablicy jak i listy)
będzie działał w czasie O(n) czyli nie zwolni algorytmu zbytnio
Algorytm wymaga porównywania wystarczy tylko sprawdzanie czy równe czy różne
i nie wiem czy twoja funkcja wystarczy i jak jej użyć
6 paź 00:56
Mariusz:
https://ideone.com/vvBi4A
Jeśli chodzi o algorytm Grahama to oto co udało się napisać z wykorzystaniem
pseudokodu CLRS Introduction to Algorithms 3rd edition , funkcji które zaproponowałeś
i funkcji usuwającej powtórzenia znalezionej w sieci
Ścieżki do plików można by podać jako argumenty funkcji main
Nie pomyślałem o tym zanim wrzuciłem kod
Co do funkcji usuwającej powtórzenia to lepiej byłoby gdyby ta funkcja je
przesuwała na koniec tablicy zamiast nadpisywać
na wypadek gdybyśmy tę otoczkę chcieli narysować
Moje pomysły na poprawienie tej funkcji zwiększają złożoność kodu czasową bądź pamięciową
i ciekawy jestem jak ją poprawić aby miała złożoność T(n)=O(n) , M(n)=O(1)
Znasz rosyjski ?
Na rosyjskiej stronie znalazłem kod algorytmu Jarvisa
Nie testowałem go we wszystkich możliwych przypadkach ale wygląda na to że działa poprawinie
Do kodu dołączony był komentarz w języku rosyjskim
6 paź 11:42
Adamm: podaj tą rosyjską stronę
6 paź 11:47
Pytający:
Cóż, pierwsza myśl: punkty współliniowe moglibyśmy usuwać już w trakcie sortowania, w końcu tam
już je porównujemy.
Część z nich moglibyśmy już wyeliminować podczas przywracania własności kopca od dołu, tj.
jeśli przy naprawianiu po drodze napotkamy punkty współliniowe z p0, ten bliższy p0 można by
wyrzucić (zamienić miejscem z ostatnim elementem kopca, zmniejszyć o 1 rozmiar kopca i
naprawiać dalej w ten sposób). W ten sposób przed właściwym sortowaniem możliwe, że trochę
byśmy uszczuplili zbiór punktów, jednak mogłyby wciąż zostać jakieś punkty współliniowe z p0.
Resztę można by usunąć już sortując, tj. zdejmując kolejne korzenie kopca (dla punktów
współliniowych najpierw zdejmiemy ten najbardziej odległy). Wtedy przy zdejmowaniu sprawdzamy
współliniowość punktów p0, właśnie zdjętego korzenia kopca oraz poprzedniego zdjętego
korzenia, który nie był współliniowy. Jeśli mamy punkty współliniowe, właśnie zdjęty korzeń
kopca wyrzucamy, w przeciwnym razie dodajemy do posortowanego ciągu punktów.
Jednak jest problem − raczej nie zrobisz tego jednocześnie: bez nadpisywania, bez zwiększenie
złożoności czasowej i "w miejscu" (O(1) pamięciowo). Przynajmniej osobiście nie dostrzegam
takiego rozwiązania.
Zatem ja bym to zrobił używając dodatkowego stosu (O(n) pamięciowo), pseudokod:
A − nasza tablica posortowanych punktów, gdzie A[0] to min, a zakres [1..n−1] jest posortowany
względem A[0] biegunowo rosnąco przeciwnie do ruchu wskazówek zegara i rosnąco względem
odległości
S=new Stos<int>; // stos indeksów
S.push(n−1);
for(int i=n−2;i>0;−−i) {
if(direction(A[0],A[i],A[S.top()])!=0)
S.push(i);
}
S.push(0);
W ten sposób uzyskamy stos z indeksami elementów posortowanych, bez indeksów zbędnych punktów
współliniowych. Wtedy podczas tworzenia otoczki należałoby korzystać z tego stosu (najpierw
upewnić się, że są tam przynajmniej 3 punkty) do pobierania kolejnych indeksów, pseudokod:
hull.add(A[S.pop()]); // pierwsze 3 punkty otoczki
hull.add(A[S.pop()]);
hull.add(A[S.pop()]);
while(!S.isEmpty()) {
// bez punktów współliniowych wystarczy sprawdzać "direction(...)<0"
while(direction(hull[last−1],hull[last],A[S.top()])<0)
hull.removeLast();
hull.add(A[S.pop()]);
}
6 paź 14:54
Mariusz:
Tak sobie pomyślałem że pomysł z dodatkową pamięcią jest akceptowalny w tym przypadku bo
i tak korzystamy z dodatkowej tablicy przeznaczonej na stos
i można by właśnie tę pamięć wykorzystać do zapamiętywania nadpisanych elementów
Pomysł polegał na tym aby nadpisywane elementy zapamiętać w tablicy przeznaczonej na stos
i po zakończeniu pętli która usuwała powtórzenia
dopisać zapamiętane elementy na końcu tablicy
Dla mnie wygodniej chyba będzie gdy punkty będą posortowane biegunowo
względem kąta przeciwnie do ruchu wskazówek zegara a względem odległości malejąco
bo zostawiamy wtedy pierwsze wystąpienie elementu
Twój pomysł z usuwaniem w trakcie sortowania nie będzie działał ?
Na pierwszy rzut oka wyglądał ciekawie
Najlepiej abyśmy po usuwaniu dostali tablice podzieloną na dwie podtablice
gdzie podtablica 1..m−1 nie zawiera powtórzeń
natomiast podtablica m..size−1 zawiera tylko powtórzenia
Sedgewick proponuje trzymać punkty należące do otoczki w tej samej tablicy
co wszystkie punkty i zwracać indeks pierwszego punktu nie należącego do otoczki
wtedy podprogram usuwający punkty współliniowe musiałby mieć T(n)=O(n) M(n)=O(1)
aby nie skomplikować kodu
Co do algorytmu Jarvisa to znalazłem go wraz z kodem na stronie
Вера Господарец
Уроки программирования на языке Паскаль
Построение выпуклой оболочки
Komentarz do kodu jest po rosyjsku
Translatory kiepsko tłumaczą a mamuśka skoro nie chciała uczyć
to tym bardziej nie przetłumaczy
6 paź 22:26
Adamm: Вера Господарец to jest jakieś imię
Уроки программирования на языке Паскаль
uroki programowania w języku paskal
Построение выпуклой оболочки
Построение nie wiem co to znaczy, ale dalej jest o wypukłej otoczce
6 paź 22:31
Adamm: Построение выпуклой оболочки
znaczy "budowanie wypukłej otoczki" czy coś takiego
6 paź 22:32
Adamm: pomyłka
Уроки − lekcje
ogólnie to rosyjskiego nie znam, ale znam cyrylicę
"domyśliłem się" co większość znaczy, i taki tego efekt
6 paź 22:37
Mariusz:
Gdybyś wpisał ten tekst napisany cyrylicą do przeglądarki to wyskoczyłaby ci ta lekcja
ale skoro nie uczyłeś się rosyjskiego to będziesz miał problem z przetłumaczeniem ale
mimo to dzięki za chęci
Jak chcesz sprawdzić ile zrozumiesz bez znajomości rosyjskiego to zajrzyj na stronę
do której odnośnik wkleiłem poniżej
http://gospodaretsva.com/urok-35-postroenie-vypukloj-obolochki.html
6 paź 23:52
Adamm: Урок из серии “Геометрические алгоритмы”
lekcje z serii "geometryczne algorytmy"
Вычисление выпуклой оболочки важно не только
само по себе, но и как промежуточный этап для многих задач вычислительной геометрии.
wyznaczenie obłoczki wypukłej ważne jest nie tyle samo dla siebie, ale jako przejściowy
etap dla zadań geometrii komputerowej
Например, задача о наиболее удаленных точках.
na początek, zadanie o najbardziej oddalonych punktach
Дано множество из N точек.
dany jest zbiór punktów − N
Нужно выбрать пару максимально удаленных друг от друга точек.
należy wybrać pary maksymalnie oddalonych punktów
конечного числа точек N называется наименьший, выпуклый многоугольник,
содержащий все точки из N (некоторые из точек могут быть внутри многоугольника,
некоторые на его сторонах, а некоторые будут его вершинами).
końcową liczbę punktów N nazywamy najmniejszym, wypukłym wielokątem,
zawierającym wszystkie punkty ze zbioru N (niektóre z punktów mogą być wewnątrz wielokąta,
niektóre na jego bokach, a niektóre na jego wierzchołkach)
Наглядно это можно представить себе так: в точках N вбиваются гвозди,
на которые натянута резинка, охватывающая их все – эта резинка и
будет выпуклой оболочкой множества гвоздей.
można to sobie wyobrazić tak: w N punktach wbijamy gwoździe, na których rozciągamy gumę,
obejmując je wszystkie − ta gumka będzie wypukłą obłoczką zbioru gwoździ
Задача. На плоскости задано множество S точек. Найти вершины выпуклой
оболочки этого множества.
zadanie. na płaszczyźnie mamy zbiór punktów − S.
znaleźć wierzchołki wypukłej obłoczki tego zbioru
Будем перечислять вершины в порядке обхода против часовой стрелки.
Для эффективного решения этой задачи существует несколько различных алгоритмов.
Приведем наиболее простую реализацию одного из них – алгоритма Джарвиса.
Этот алгоритм иногда называют «заворачиванием подарка».
będziemy wymieniać boki w kolejności przeciwko wskazówkom zegara.
dla efektywnego "ruszenia" tego zadania potrzebnych jest kilka różnych algorytmów.
jedna z najbardziej prostych realizacji tego planu − algorytm Jarvisa
czasami nazywa się ten algorytm "zawiązywaniem prezentu" (?)
Перечисление точек искомой границы выпуклого многоугольника начнем с правой нижней
P1, которая заведомо принадлежит границе выпуклой оболочки.
poszukiwanie punktów pożądanych granic wypukłego wielokąta zaczynamy z prawego dolnego
punktu P1, który oczywiście należy do brzegu wypukłej obłoczki.
Обозначим ее координаты (x1; y1)
oznaczmy jego współrzędne (x1; y1)
Следующей при указанном порядке обхода будет точка P2(x2; y2)
następnie według określonej kolejności będzie punkt P2(x2; y2)
Она, очевидно, обладает тем свойством, что все остальные точки лежат слева от вектора
P1P2
on, oczywiście, ma własność, że wszystkie inne punkty leżą na lewo od wektora P1P2
т.е. ориентированный угол между векторами P1P2 и P1M неотрицателен
для любой другой точки М нашего множества.
to znaczy, zorientowany kąt między wektorami P1P2 i P1M jest nieujemny
dla każdego innego punktu M naszego zbioru
Для кандидата на роль точки P2 проверяем выполнение условия [P1P2; P1M]≥0
со всеми точками М.
dla kandydata na rolę punktu P2 sprawdzić warunek [P1P2; P1M]≥0 ze wszystkimi
punktami M
Если точек, удовлетворяющих этому условию несколько,
то вершиной искомого многоугольника станет та из них,
для которой длина вектора P1P2=(x2−x1;y2−y1) максимальна.
jeśli punktów, spełniających ten warunek jest kilka, to na górze tego wielokąta
stanie ten z nich, dla którego długość wektora P1P2 jest maksymalna
Будем поступать так и далее.
będziemy postępować tak dalej
Допустим, уже найдена i−я вершина Pi выпуклой оболочки. Для следующей точки
Pi+1 косые произведения [PiPi+1; PiM] не отрицательны для всех точек М.
załóżmy, że znaleźliśmy i−ty wierzchołek Pi wypukłej obłoczki. dla następnych punktów
Pi+1 (długość iloczynu wektorowego) [PiPi+1; PiM] są ujemne dla
wszystkich punktów M.
Если таких точек несколько, то выбираем ту, для которой вектор PiPi+1
имеет наибольшую длину.
jeśli takich punktów jest kilka, to wybieramy te, dla których wektor PiPi+1 jest najdłuższy
Непосредственно поиск такой точки можно осуществить так.
Сначала мы можем считать следующей (i+1)−й, любую точку.
bezpośrednio można takich punktów szukać tak
najpierw możemy odczytać następny (i+1)−szy, dowolny punkt
Затем вычисляем значение [PiPi+1; PiM] , рассматривая в качестве М
все остальные точки. Если для одной из них указанное выражение меньше нуля,
то считаем следующей ее и продолжаем проверку остальных точек
(аналогично алгоритму поиска минимального элемента в массиве).
następnie obliczyć wartość [PiPi+1; PiM], rozważając wszystkie M innych punktów.
jeśli dla jednej z nich wyrażenie będzie mniejsze od zera, to rozważamy to, i
kontynuujemy sprawdzanie kolejnych punktów
(analogicznie do algorytmu szukania minimalnego elementu w tablicy)
Если же значение выражения равно нулю, то сравниваем квадраты длин векторов.
Продолжая эту процедуру, мы рано или поздно вернемся к точке P1.
jeśli wyrażenie jest zerem, to porównaj kwadraty długości wektorów.
podążając tą procedurą, my prędzej czy później wrócimy do punktu P1.
Это будет означать, что выпуклая оболочка построена.
to będzie oznaczać, że zbudowaliśmy wypukłą obłoczkę
Приведем программу решения данной задачи для целочисленных координат.
podajemy program rozwiązujący ten problem dla liczb całkowitych
Множество исходных точек находится в массиве a, а все точки,
принадлежащие выпуклой оболочке, будем записывать в массив b.
zbiór początkowych punktów znajduje się w tablicy a, a wszystkie punkty,
należące do wypukłej obłoczki, będą zapisane w tablicy b
tyle mi się udało przetłumaczyć, mam nadzieję że jest
to przynajmniej choć trochę zrozumiałe
7 paź 01:48
Adamm: i to co było w kodzie
Квадрат длины вектора − kwadrat długości wektora
Построение выпуклой оболочки − zbudowanie wypukłej obłoczki
ищем правую нижнюю точку − szukam prawego niższego punktu
запишем ее в массив b и переставим на первое место в массиве a −
zapisuję je w tablicy b i przestawiam na pierwsze miejsce w tablicy a
ищем очередную вершину оболочки − szukam następnego wierzchołka obłoczki
записана очередная вершина − zapisany następny wierzchołek
пока ломаная не замкнется − aż łamana nie zostanie zamknięta
количество точек − liczba punktów
Входные данные − wejście
Выходные данные − wyjście
7 paź 02:04
Mariusz:
Adam nieźle się spisałeś ciekawy byłem tego komentarza do kodu
(nie tylko w samym kodzie ale i tej lekcji)
Adam gdybyś miał sam napisać kod algorytmu Jarvisa
to wystarczyłoby tobie to co po rosyjsku było napisane ?
Co do usuwania powtórzeń w posortowanej tablicy
to widziałem u pewnego kolesia pewien kod
int RemoveDuplicates(int a[],int size)
{
int prev=0;
for(int i = 0;i<size; ++i)
{
if(a[i]!=a[prev])
a[++prev] = a[i];
}
int count = prev + 1;
return count;
}
W instrukcji warunkowej if
występuje nadpisywanie elementów przez co możemy
zgubić elementy które później mogłyby być przydatne przy rysowaniu otoczki
Czy gdybyśmy nadpisywanie elementu o indeksie prev+1 elementem o indeksie i zastąpili
zamianą elementu prev+1 z elementem i to nie popsulibyśmy sobie algorytmu
Zamieniając elementy nie tracimy powtórzenia , zamiana jest wykonywana w czasie stałym
oraz wymaga stałej ilości pamięci więc nie zwiększymy sobie złożoności
tylko czy aby na pewno algorytm będzie nadal poprawny
9 paź 02:48
Pytający:
Nie możesz zamieniać elementów zamiast nadpisywania, bo wtedy nie masz już gwarancji, że punkty
w pozostałej części tablicy (kopca) wciąż są odpowiednio posortowane, co psuje algorytm.
Właśnie dlatego wyżej pisałem, że:
"raczej nie zrobisz tego jednocześnie: bez nadpisywania, bez zwiększenia złożoności czasowej i
"w miejscu" (O(1) pamięciowo)".
Z czegoś trzeba zrezygnować. Jeśli nie potrzebujesz pamiętać punktów nienależących do otoczki −
śmiało możesz nadpisywać usuwając punkty współliniowe, a jeśli jednak chcesz wciąż mieć
wszystkie punkty, lepiej skorzystać z dodatkowej pamięci (stos/lista/dodatkowa tablica − jak
Ci wygodnie, nie powinno być więcej jak O(n)), niż zwiększyć złożoność czasową.
10 paź 22:44
Mariusz:
Jeżeli chodzi o podejście listowe to mam na razie takie funkcje
struct Node
{
int x,y;
struct Node *next;
};
//funkcje do obsługi stosu
void createList(struct Node **head)
{
(*head)=NULL;
}
int isEmpty(struct Node *head)
{
return (head==NULL);
}
void push(struct Node **head,int xcoord,int ycoord)
{
struct Node *p;
p=(struct Node *)malloc(sizeof(struct Node ));
p−>x=xcoord;
p−>y=ycoord;
p−>next=(*head);
(*head)=p;
}
void pop(struct Node **head)
{
struct Node *p;
if((*head)!=NULL)
{
p=(*head);
(*head)=(*head)−>next;
free(p);
}
}
/*Funkcja wstawiająca węzeł w sposób uporządkowany
jednak zbyt wolna jak dla potrzeb tego algorytmu */
void ListInsert(struct Node **head,int xcoord,ycoord)
{
struct Node *px;
struct Node *py;
struct Node *pz;
px=(struct Node *)malloc(sizeof(struct Node));
px−>x=xcoord;
px−>y=ycoord;
if((*head)==NULL)
{
(*head)=px;
px−>next=NULL;
}
else
{
py=(*head);
pz=NULL;
while(py!=NULL && px−>y>py−>y)
{
pz=py;
py=py−>next;
}
if(pz==NULL)
{
px−>next=(*head);
(*head)=px;
}
else
{
px−>next=py;
pz−>next=px;
}
}
}
/* Wyszukiwanie elementu na liście o zadanym kluczu */
struct Node * searchNode(struct Node *head, int key)
{
struct Node *p=head;
while(p!=NULL && p−>y!=key)
p=p−>next;
return p;
}
/* Sortowanie listy przez scalanie
Dla listy dwukierunkowej trzeba jeszcze odpowiednio
poustawiać wskaźniki prev
W przypadku listy dwukierunkowej można też nieco przyśpieszyć
funkcję rozdzielającą
Gdybyśmy chcieli usunąć rekurencję to trzeba by było skorzystać
z pomysłów znanych z sortowania plików tj
sortowania przez łączenie proste bądź sortowania przez łączenie naturalne */
void split(struct Node *head,struct Node **front,struct Node **back)
{
struct Node *slow;
struct Node *fast;
if(head==NULL || head−>next==NULL)
{
(*front)=head;
(*back)=NULL;
}
else
{
slow=head;
fast=head−>next;
while(fast!=NULL)
{
fast=fast−>next;
if(fast!=NULL)
{
slow=slow−>next;
fast=fast−>next;
}
}
(*front)=head;
(*back)=slow−>next;
slow−>next=NULL;
}
}
struct Node * sortedMerge(struct Mode *p,struct Node *q)
{
struct Node *newHead=NULL;
struct Node *sorting;
if(p==NULL) return q;
if(q==NULL) return p;
if(p−>y<=q−>y)
{
sorting=p;
p=sorting−>next;
}
else
{
sorting=q;
q=sorting−>next;
}
newHead=sorting;
while(p!=NULL && q!=NULL)
{
if(p−>y<=q−>y)
{
sorting−>next=p;
sorting=p;
p=sorting−>next;
}
else
{
sorting−>next=q;
sorting=q;
q=sorting−>next;
}
}
if(p==NULL) sorting−>next=q;
else sorting−>next=p;
return newHead;
}
void mergeSort(struct Node **head)
{
struct Node *h1=NULL;
struct Node *h2=NULL;
if((*head)!=NULL && (*head)−>next!=NULL)
{
split((*head),&h1,&h2);
mergeSort(&h1);
mergeSort(&h2);
(*head)=sortedMerge(h1,h2);
}
}
void reverse(struct Node **head)
{
struct Node *p=NULL;
struct Node *q=(*head);
struct Node *r=NULL;
if(q!=NULL) r=q−>next;
while(q!=NULL)
{
q−>next=p;
p=q;
q=r;
if(r!=NULL)
r=r−>next;
}
(*head)=p;
}
/* Znalazłem jeszcze funkcję do usuwania powtórzeń ale mam wątpliwości co do jej poprawności
zwłaszcza co do obsłużenia przypadków brzegowych i możliwych błędów */
/* Co do sortowania to chyba wygodniejsza będzie wersja iteracyjna algorytmu
Aby ten algorytm przepisać w postaci iteracyjnej trzeba by chyba skorzystać z
pomysłów na sortowanie plików tj
sortowanie przez łączenie proste albo sortowanie przez łączenie naturalne
Warunkem końca byłoby to czy po rozdzieleniu serii dostajemy pustą listę */
12 paź 01:59
Ambitny: Ciekawa jest ta cała dyskusja. Obecnie jestem na etapie przerabiana Cormena, widzę że sporo
osób tutaj zna się na algorytmach
12 paź 02:02
Mariusz:
Ambitny pseudokod algorytmu Grahama można znaleźć u Cormena
pod warunkiem że korzystasz z nowszego wydania bo te co krąży po sieci jest trochę za stare
chyba że czytasz Cormena po angielsku wtedy w trzecim wydaniu które jest dostępne w sieci
są elementy geometrii obliczeniowej
12 paź 02:20
Ambitny: Tak, korzystam z angielskiej wersji, tam to powinno być. Dopiero zacząłem, tak jak pisałem
wyżej.
Mariusz, a co myślisz o książce Algorytmy − Sanjoy Gupta?
12 paź 02:25
Mariusz:
Ja tylko przeglądałem
CLRS Introduction to Algorithms
Wirth Algorithms+Data structures=Programs
Banachowski Diks Rytter Algorytmy i struktury danych
Sedgewick Algorithms in C
Ja tak właściwie algorytmy miałem ok 13 lat temu i chciałem sobie trochę przypomnieć
Moje notatki były spisane w kiepskiej jakości zeszycie
Ambitny w jakim momencie jesteś ?
Sortowanie i wyszukiwanie ?
Algorytmy z powrotami ?
Struktury danych takie jak stos, kolejka, czy lista ?
12 paź 04:04
Mariusz:
W podejściu listowym punkt 1 można by zrealizować tak że usuwamy dowiązania
punktu o najmniejszej współrzędnej rzędnej i odciętej
jeśli jest więcej niż jeden punkt o tej samej rzędnej
i wstawiamy go na początek listy
Sortujemy punkty biegunowo przez scalanie
(tutaj wygodniejsza w użyciu byłaby chyba wersja iteracyjna)
Usuwamy dowiązania powtórzeń i zapamiętujemy wskaźnik na ogon
, węzły których dowiązania usunęliśmy łączymy ze sobą i dołączamy na koniec listy
Jeżeli piszemy funkcję do usuwania powtórzeń to zwraca ona ten zapamiętany ogon
Dalej to zabawa ze stosem
12 paź 08:49
Ambitny: Mariusz, przedmiot dopiero mi się rozpoczął na studiach. Jestem po notacji O dopiero. Teraz
zaczynamy drugi dział. Jeszcze nie wiem jaką ma zawartość, więc się nie wypowiem. My mamy
książke raczej taką dla matematyków. Coś obliczyć, udowodnić, rzadziej takie rzeczy typu stos
czy kolejki. Przynajmniej na razie nic nie było o tym mówione.
12 paź 10:39
Ambitny: Przedmiot to al. i struktury danych, to się akurat zgadza, jeśli chodzi o nazwe.
12 paź 10:40
Mariusz:
Jarvis − na podstawie tego kodu na stronie którą Adam tłumaczył
https://ideone.com/aVir3z
Quick Hull − na podstawie algorytmu przedstawionego gdzieś w sieci
https://ideone.com/qDhW0w
Co do Grahama to na tej liście brakuje funkcji realizujących punkt 2
algorytmu przedstawionego w CLRS Introduction to Algorithms
a przetłumaczonego mniej lub bardziej dokładnie na ważniaku
Co do sortowania to myślałem nad łączeniem naturalnym
Przydałaby się też funkcja usuwająca powtórzenia
(tutaj wystarczyłoby powtórzenia wstawiać na koniec listy a zwrócić
wskaźnik na ogon podlisty bez powtórzeń)
Myślałem aby funkcję porównującą przekazać jako argument funkcji sortującej
i usuwającej powtórzenia
20 mar 08:00
Mariusz:
Punkty przechowywać na liście czy w tablicy ?
Banachowski, Diks , Rytter w swojej książce o algorytmach i strukturach danych
zaproponowali cykliczną listę dwukierunkową jako strukturę danych jednak nie
wiem jak mogłaby taka lista wyglądać
Skoro wybraliśmy tablicę to moglibyśmy ją posortować gotowcem z stdlib
tylko jak wyglądałyby parametry wywołania ponieważ
pierwszego elementu (tego o indeksie zero) nie sortujemy
a i twoja funkcja porównująca nie pasuje do tego gotowca z stdlib
19 lis 13:07
Pytający:
"a i twoja funkcja porównująca nie pasuje do tego gotowca z stdlib"
Czyli chyba do mnie to kierujesz... jak już mówiłem, zakończyłem z Tobą wszelakie dyskusje.
19 lis 19:43