Oblicz pochodną
nana:
Df = R\{1}
11 lip 16:08
mat: a)
| | 2xsinx−(x2−1)cosx | |
f'(x)= |
| |
| | (x2−1)2 | |
11 lip 16:14
nana: korzystałeś ze wzoru na iloczyn pochodnej
11 lip 16:20
mat: pochodna ilorazu
11 lip 16:20
nana: | (sinx)'*(x2−1)−sinx*(x2−1) | | cosx*(x2−1)−sinx(2x−0) | |
| = |
| = skąd Ci się |
| (x2−2)2 | | (x2−1)2 | |
bierze 2xsin np to nie powinno być cosx
3
11 lip 16:26
nana: sorki bład w mianowniku w pierwszym (x2−1)2
11 lip 16:27
nana: zostawiłeś w postaci bezpiecznej tak
11 lip 16:29
mat: tak, pomylilem sie
11 lip 16:33
mat: | cosx(x2−1)−sinx*2x | |
| |
| (x2−1)2 | |
11 lip 16:33
mat: tak, moze tak zostac
11 lip 16:33
Janek191:
Raczej piszemy tak:
| (x2 −1)* cos x − 2 x*sin x | |
| |
| (x2 − 1)2 | |
11 lip 16:42
mat: tak, przynam ze to lepiej wyglada!
11 lip 16:45