Rozwiąż równanie
równanie:
Rozwiąż równanie:
2 + 5 + 8 + .... 3x − 1 = 12x
11 lip 13:22
Blee:
Lewa strona to suma ciagu arytmetycznego o a1 = 2 i r =3 ... liczba wyrazow to (x−1)
Liczysz ta sume (wzor) i masz rownanie kwadratowe ... pamietaj ze x to liczba naturalna wieksza
od 1
11 lip 13:24
równanie:
Dlaczego: x − 1 ?
11 lip 13:30
Blee:
Ogolna postac n'tego wyrazu tego ciagu to:
an = 2+ 3n
2+3n = 3x −1
3n = 3x −3
n = x−1
Wiec w tej sumie masz (x−1) wyrazow
11 lip 13:32
równanie:
No nie bardzo.
an = 2 + (n − 1)*3 = 2 + 3n − 3 = 3n − 1
3n − 1 = 3x − 1 ⇔ x = n
11 lip 13:35
Blee:
No to widzisz. Pomylilem sie.
11 lip 13:36