monotoniczność pochdna
Lexi: Witam mam takie zadanie: wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności funkcji
, rozpisałam tą funkcję na dwa wzory w zależności czy wyrazenie pod
modułem jest dodatnie czy ujemne i potem do kazdego wzoru osobno pochodną...i teraz nie wiem
co z punktem −1 ...czy robiąc to zdanie powinnam też zbadać czy pochodna w punkcie istnieje i
ewentualnie jaki ma znak czy jest to zbyteczne?
11 lip 11:43
Adamm: powinnaś to zbadać
11 lip 14:44
kochanus_niepospolitus:
toć w x=−1 nie będzie pochodnej i nie ma co tutaj badać jej istnienia
fakt, że tutaj nie ma pochodnej (w punkcie x=−1) najprawdopodobniej będzie oznaczał, że jest
tam ekstremum lokalne, ale to już widzisz ze zbadanej monotoniczności funkcji dla obu
przypadków oraz sprawdzenia czy funkcja jest ciągła w otoczeniu punktu x=−1.
11 lip 14:52
Jerzy:
Dla: x = −1 f. ma maksimum lokalne f(−1) = 0
11 lip 14:55
Adamm:
| | x+1 | |
f(x) = − |
| dla x≤−1, x≠−3 |
| | x2−9 | |
| | x+1 | | x2+2x+9 | |
( |
| )'=− |
| |
| | x2−9 | | (x2−9)2 | |
f'
−(−1)=1/8
f'
+(−1)=−1/8
funkcja jest ciągła w swojej dziedzinie, dla x=−1 mamy maksimum lokalne
11 lip 15:00