równanie
kos: Wyznacz parametr a tak aby równanie log( x2 + 2ax) − log( 8x − 6a − 3) = 0 miało tylko jedno
rozwiązanie.
11 lip 10:57
Jerzy:
1) założenia
2)
| | x2 + 2ax | |
........ ⇔ |
| = 1 |
| | 8x − 6a − 3 | |
11 lip 11:01
kos: x2+2ax=8x−6a−3>0
x2+(2a−8)x+6a+3=0
(2a−8)2=4(6a+3)
a=13,1
a=13
x2+2ax<0
a=1 dobrze?
11 lip 11:09
anonimus:
a co ma oznaczać:
(2a−8)
2 = 4(6a+3)

co oznacza: a = 13,1
11 lip 11:12
anonimus:
pisz poprawnie, a nie jakimiś skrótami lecisz
11 lip 11:13
kos: Po opuszczeniu logarytm mamy takie równanie, że a jego pierwiastki to 1 i 13
11 lip 11:27
Jerzy:
Tak... a = 1
11 lip 11:40
kos: jakoś nadal nie rozumiem bo np jak wstawie a=−0,5
wtedy log( x2 −x) − log( 8x ) = 0 to rozwianiem tez jest jedna liczba x=9
pomoże ktoś kto sie zna na logarytmach
11 lip 15:24
kochanus_niepospolitus:
bo (fałszywie) przyjąłeś, że równanie x2+(2a−8)x+6a+3=0 ma mieć tylko jedno rozwiązanie (dla
x∊R)
a ma mieć tylko jedno rozwiązanie w 'odpowiednim przedziale'
Zapomniałeś o warunkach początkowych.
Tak więc, musisz policzyć jeszcze Δ>0 oraz jeden z pierwiastków NIE SPEŁNIA warunków
początkowych.
11 lip 15:36
kos: wyszły mi takie pierwiastki
x = (4−a) − √(a−1)(a−13)
x = (4−a)+ √(a−1)(a−13)
i teraz co mam zrobić
11 lip 15:45
kochanus_niepospolitus:
a jakie masz założenia
11 lip 16:34
kos: no ale jak np sprawdzić x2+2ax>0
11 lip 23:28
kochanus_niepospolitus:
x2+2ax > 0 ⇒ x(x +2a) > 0 ⇒ (dla a>0) {x>0 ∨ x < −2a } ∨ (dla a<0) {x<0 ∨ x > −2a}
11 lip 23:32
kochanus_niepospolitus:
oraz
11 lip 23:33
kochanus_niepospolitus:
i teraz:
Δ>0 ⇔ a<1 ∨ a > 13
1) dla a<0
sprawdzasz czy (4−a) +/−
√(a−1)(a−13) ∊ <0;−2a>
analogicznie dla a>0
| | 6a+3 | |
no i jeszcze warunek co do x> |
| trza uwzględnić |
| | 8 | |
11 lip 23:36
kos: to jaka w końcu bedzie odpowiedz?
11 lip 23:43
kos: up
12 lip 11:40
Blee:
A na pewno nie ma wyszegolnionego ze np. a>0
12 lip 13:07
kos: Nie mam wyznaczyć wszystkie a należacego do R
12 lip 13:08
lolo: sporo warunków
12 lip 17:50
kos: Takie trudne to zadanaie?
12 lip 19:56