Obliczanie pierwiastka z potęgi ujemnej
Anonim: | | 1,7*10−5 | |
Jak krok po kroku obliczyć √ |
| |
| | 0,5 | |
ja najpierw wyłączyłam 1,84*
√10−5
zauważyłam jeszcze że dla potęgi niepażystej pojawia się rozwinięcie 0,316... do pewnej potęgi
jak wyznaczyć tą potęgę, próbowałam znaleźć jakąś zależność ale nic z tego
11 lip 08:39
Jerzy:
A jak policzyłaś 1,84 ?
11 lip 08:46
Anonim: | | 1,7 | |
√ |
| I wyłączyłam przed pozostały pierwiastek |
| | 0,5 | |
11 lip 08:51
Jerzy:
Pytam, czy użyłaś kalkulatora ?
11 lip 08:51
Anonim: Tak
11 lip 08:56
Jerzy:
Więc w czym problem, aby go użyć jeszcze raz ?
11 lip 08:57
Anonim: Nie zależy mi na samym wyniku, raczej na tym żebym potrafiła obliczyć tego typu działanie na
kalkulatorze prostym np kiedy będe miała potęgę −12, −13
11 lip 09:00
11 lip 09:01
Anonim: Ok dzięki za zapis, czasem umykają podstawy, teraz mam, chodziło o tę zależność dla
pierwiastkowania potęgi −5 mam −3 dla −7 mam −4 dla −9 mam −5 itd.
11 lip 09:09
Jerzy:
Nie rozumiem.
11 lip 09:18
Anonim: Chodzi o to że dla każdego pierwiastka kolejnej liczby nieparzystej mamy kolejne ujemne liczby
naturalne
11 lip 09:22
Anonim: np. dla √10−5= 0,31*10−3 a dla √10−7= 0,31*10−4
11 lip 09:25
Jerzy:
Możesz jaśniej ?
11 lip 09:25
Jerzy:
Nie wypisuj bredni ... co to znaczy "ujemne liczby naturalne " ?
11 lip 09:26
Anonim: tzn kolejne liczby naturalne N*(−1)
teraz oznaczam n jako kolejne cyfry niepażyste
a dla √10−n=0,31*10n−2 jeśli dobrze myślę
11 lip 09:32
Anonim: *parzyste
11 lip 09:33
Anonim: Przepraszam, nieparzyste, chodziło o poprawę ortografii, tak wiem, dwa razy przeczytać nim się
coś wyśle
11 lip 09:34
Jerzy:
To bardzo źle myślisz:
Np:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
√10−5 = |
| = |
| = |
| = 0,1*10−3 |
| | √105 | | √103*√102 | | 10*√103 | |
11 lip 09:41
Jerzy:
Teraz to ja sam napisałem głupotę !
11 lip 09:44
Jerzy:
..... = 0,1*√10−3
11 lip 09:45