matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz =p i=q (logarytmy
5-latek:
Dane sa : log
8
3=p i log
3
5=q Oblicz log
10
5 =x i log
10
6=y
log
3
5
log
3
5
q
log5=
=
=
log
3
10
log
3
5+log
3
2
q+log
3
2
1
log
8
3=p ⇒8
p
=3 ⇒2
3p
=3 ⇒2= 3
1/3p
⇒log
3
2=
3p
q
log5=
=x (teraz to tylko uporzadkowac
1
q+
3p
log
3
6
1+(1/3p)
log6=
=
(teraz to tylko uporzadkowac
log
3
10
q+(1/3p)
11 lip 00:06