matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij tw. (logarytmy)
5-latek:
Udowodnij twierdzenie
1
[a∊(R
+
\{1})i b∊R
+
ik∊R\{0})] ⇒log
a
k
b=
log
a
b
k
log
a
k
b=c ⇒(a
k
)
c
=b⇒a
kc
=b Logarytmuje to logarytmen przy postawie a log
a
a
k
c= log
a
b
log
a
b
1
kc= log
a
b ⇒c=
=
log
a
b
k
k
1
czyli log
a
k
b=
log
a
b cnd
k
Powinno byc OK
10 lip 23:38
kochanus_niepospolitus:
a jak wygląda przejście z: log
a
(a
k
c) = log
a
b do kc = log
a
b
11 lip 00:01
kochanus_niepospolitus:
dobra ... już widzę skąd
11 lip 00:02
Jerzy:
log
a
b
log
a
b
1
log
a
k
b =
=
=
log
a
b
log
a
a
k
k*log
a
a
k
11 lip 12:24