liczby naturalne; 2 niewiadome
lila0073: Uczniowie zebrali n kasztanów. Gdyby chcieli je podzielić równo między 7 uczniów, to zostałoby
6 kasztanów. Gdyby podzielić je między 11 uczniów, to zostałoby ich 9. Oblicz n, wiedząc, że
jest to liczba mniejsza od 100.
doszłam do tego:
7k+6=11m+9
nie wiem co dalej. Proszę o pomoc
10 lip 18:05
Omikron: Wiemy, że k∊C i m∊C, więc sprawdzamy kolejne wartości m i wychodzi na to, że k jest całkowite
dla m=8
Czyli n=11*8+9=97
10 lip 18:16
mat: może być tak jak napisałaś
7k−11m=3
10 lip 18:19
Mila:
lub n=20 dla m=1
10 lip 18:24
lila0073: Już rozumiem!

Dziękuję wam bardzo. Nie zauważyłam, że tam trzeba robić "tak po prostu"
10 lip 18:43