matematykaszkolna.pl
agh Izzy: Czy matma na agh będzie bardzo trudna? :f Jest się czego bać?
10 lip 15:16
Benny: Wszystko zależy od Twojego podejścia do nauki. Ja z samych ćwiczeń potrafię wynieść wiedzę, aby zdać egzamin praktyczny. Gorzej jest już z teorią. Zazwyczaj uczę się na ostatnią chwilę i nie jestem w stanie ogarnąć tylu twierdzeń i dowodów, więc 2 termin to normalka. Oczywiście są osoby, które uczą się na pamięć, ale to później widać, więc takiego trybu nie polecam.
10 lip 15:23
Blee: Zacznijmy od tego ze kierunek kierunkowi nie rowny. Dodatkowo istotne jest to czy mowimy o dziennych czy zaocznych. Fakt faktem − matematyka na kazdej (renomowanej) szkole wyzszej stoi na wyzszym poziomie niz to bylo w liceum oraz jest tam troche inne podejscie do niektorych zagadnien. Kwestia tego czy ma jakies ogromne braki z poziomu gimnazjum i liceum czy tez nie oraz czy jestes wstanie logicznie myslec.
10 lip 15:34
https://lichess.org/iYEDEhBxaU: https://lichess.org/iYEDEhBxaUyg
10 lip 16:43
xd: znaczy sie, chciałem napisać, że to wszystko zalezy od tego ile juz umiesz, matma dla wiekszosci jest latwa, dla innych jest trudna większość studiujacych matme to pasjonaci
10 lip 16:44
:
10 lip 16:46
Izzy: Chodzi o matmę na kierunkach technicznych w pierwszym semestrze. Ponoć dużo ludzi na tym uwaliłoemotka
10 lip 17:37
Benny: Myślałem, że chodzi Ci o kierunek matematyka. Matematyka na kierunkach technicznych nie jest taka trudna.
10 lip 17:51
Izzy: To czemu tyle osób oblewa?
10 lip 17:51
xd: no bo matma na wspomnianych wyżej kierunkach jest taka sama jak na kierunku matma stosowana.
10 lip 18:35
xd: oczywiście tylko brakuje kilku rzeczy by ją formalnie łączyć z tą co na kierunku mat., ale jest bardzo bliska
10 lip 18:35
xd: btw . ja wpierw skonczylem matme, a pozniej wybralem sie na elektronike
10 lip 18:36
Izzy: Z czego polecacie się uczyć żeby przez wakacje jakos to sobie chociaż wprowadzić?
10 lip 18:50
daniel13169: Mi bardzo przypadły do gustu zbiory Państwa T. Jurlewicz i Z. Skoczyłaś. Jest ich dużo i napisane przyjemnym językiem. Ponadto polecam analizę matematyczną Krysickiego i Włodarskiego.
10 lip 19:04
xd: lepiej się poucz fizyki, albo algorytmów, z tym jest najciężej
10 lip 19:34
xd: z fizyki podobno na aghu jest 5 terminow, ale dopiero za 4tym jest pisemny, wczesniej ustny
10 lip 19:36
xd: powodzenia z anglikiem (agh of course)
10 lip 19:36
xd: zobaczysz co to znaczy mówić dobrze po angielsku
10 lip 19:38
azeta: nie słuchaj ludzi. zaraz powiedzą, że trafiłeś na STRASZNEGO wykładowcę i OKROPNEGO prowadzącego, którzy oblewają 169% wszystkich studentów, i tak na każdym przedmiocie. po prostu rób co do Ciebie należy, ucz się pilnie i nie będzie się czym martwić
10 lip 19:47
xd: azeta fajnie, że zaginasz rzeczywistość, robisz to lepiej niż ktokolwiek inny
10 lip 19:48
Izzy: To znaczy jak wygląda angielski, że jest tak trudno?
10 lip 20:05
xd: wybierz się na filologię angielską na jedną z renomowanych uczelni, to poczujesz ten ból
10 lip 20:31
xd: zresztą gl & hf, sam to przeżyłem, na C1 wesoło nie jest
10 lip 20:32
Kryptonim: Nie słuchaj ich. Zawsze mówi się, że ileś % nie zdaje, że wykładowca jest nie taki, że coś jest ciężkie etc, ale w rzeczywistości wszsytkigo można się nauczyć spokojnie. Nie mówię tu nawet o jakiejś super rzetelności i bycie "kujonem". Jak masz sprawny mózg i te 3 szare komórki to lajtowo sobie poradzisz. Studia są dla ludzi. Czemu tak często duży % nie zdaje? Bo to najczęściej idioci którzy albo są niekumaci albo mają studia w poważaniu albo się świetnie bawią cały semestr a potem zaczynają sie uczyć na 2 dni przed sesją i okazuje sie ze .. nie nie do końca. Azeta jak najbardziej ma rację. Pisałeś pewnie teraz maturę. No.. To masz ile znowu uwaliło matme? 20 % ? Więcej ? Tak przeważnie to wygląda, a więc 1 na 5 osób nie zdała z MATMY PODSTAWOWEJ. I to nie chodzi o to, że mi się wydaje że jest prosta bo powiedzmy lubię ten przedmiot i jako tam się go uczyłem. Na podstawowej matmie wystarczy umieć czytać i mieć przy sobie kartę wzorów. Jak gdy pisałem podstawową maturę miałem problem tylko z 1 zadaniem. Trzeba było zastosować jakieś twierdzenie w dowodzie z planimetrii. Otworzyłem kartę, a nóż coś znajdę i na stronie na której otworzyłem był ten sam rysunek. Do przerysowania. Ale zawsze znajdzie sie jakiś idiota który powei "Nie no za trudni, spierdolona ta matma" sory za wulgaryzmy ale tak to wygląda... I tak samo ma się to na studiach. Przypomnije sobie , bo pewnie i Ty tak miałeś.. W gimnazjum Ci mówiono "no panie w liceum/technikum to ciężko, ledwo 2 żeby zdać ( gdzye w gim pewnie miałeś większą średnią) ". No i rzeczywiście dużo osób leciało na 2−jach, czy byli zagrożeni, ale co mądrzejsi z kilkoma szarymi komórkami zamiast chodzić na "melo" od czasu do czasu sie uczyli i coś im to przyniosło... Nie jesteś głupi i umiesz wyczuć kiedy warto sie zabrać do nauki to spokojnie przejdziesz przez studia, wymijając ludzi którzy zaczną uwalanie juz od 1 roku bo będzie za duży przeskok i sesja nadejdzie znikąd... Toooo.. Niezły elaborat o niczym xD Powodzenia
10 lip 20:36
Izzy: xd ale ja nie mówię o filologii angielskiej, i z drugiej strony tak samo nie mowie o czystej matematyce. Po prostu techniczne kierunki. Dzięki Kryptonim za te słowa emotka
10 lip 21:14
xd: ja nie powiedziałem, że mówie o filologii angielskiej a o angielskim na elektronice
11 lip 19:17
Izzy: I jaki jest poziom?
12 lip 00:00
Mila: Wysoki poziom, zacznij rozwiązywać zadania. emotka
12 lip 00:04
5-latek: matmy to Ty sie nie bój Bój sie ale samego siebie .
12 lip 00:29
daras: najlepszy komentarz jaki tu przeczytałem emotka 5−latek
12 lip 09:26
5-latek: Witaj emotka
12 lip 09:32
bezendu: Oby Juwenalia Cię nie zniszczyły Potem jest rozkład t−studenta.
12 lip 09:49