liczby rzeczywiste
Agata: Wyznacz reszte z dzielenia liczby a przez liczbe b , jezeli:
a ) a= 17 , b =5 b) a=69 , b=7 c) a= 51 , b= 3
10 lip 13:08
5-latek:
10 lip 13:09
kochanus_niepospolitus:
17 = 15 + 2 = 3*5 + 2
itd.
10 lip 13:10
5-latek: Agata to jest proste
Gorzej np w tym
a=−20 b=5 i tutaj wyznaczyc reszte z dzielenia
Musisz pamietac ze reszta musi byc <b i dodatnia
10 lip 13:14
5-latek: ≤b (musi byc
10 lip 13:15
5-latek: Ale napisalem

np a=−22
10 lip 13:19
Benny: Nie może być ≤, bo jeśli zajdzie równość to dalej możemy podzielić.
10 lip 14:11
Adamm: musi być <b i nieujemna
10 lip 14:24