oblicz iloczyn logarytmów
RadeKnieJadeK: Proszę o pomoc w zadaniu, podpowiedź jak to ruszyć
7log3 0,6 * 5log3 31,5 * 2log3 5
z góry dziękuję
10 lip 12:09
5-latek: dwa ostatnie czynniki
2log35= 5log32 alobbc= clogba
5log3 31,5+log32= 5log363 tutaj wlasnosci poteg
dalej juz troche ciezko dla mnie
Nie za bardzo wiem jak rozpisac 5log363
bo log363= log3(7*9)= log37+log39= log37+2
5log37+2=?
10 lip 12:44
RadeKnieJadeK: ma wyjść 175
10 lip 12:46
kochanus_niepospolitus:
to ja z innej strony zrobię:
wstępne wyliczenia:
log3(0.6) = log3 (3/5) = log33 − log35 = 1 − log35
71 − log35 = 7 * 5−log37
2log35 = 5log32
i przechodzimy do równania:
... = 7 * 5−log37 + log3 (31.5) + log32 = 7 * 5log3 (31,5*2/7) = 7 * 5log39=...
10 lip 12:49
kochanus_niepospolitus:
korzystamy ze wzorów:
alogbc = clogba
loga(b*c) = logab + logac
loga(b/c) = logab − logac
oraz przejście które zrobiłem 'na skróty' (wykorzystałem wzór: a*logbc = logb(1/a) c ):
a−logbc = alog(1/b) c = clog(1/b) a = c−logba
10 lip 12:52
kochanus_niepospolitus:
5−latek ... a do Twojego:
5log37 + 2 = 5log37 * 52 = 7log35 * 25
10 lip 12:54
5-latek: Sluchaj wyjdzie
bo 5log37+2= 5log37*25
teraz 5log37= 7log35
7log30.6*7log35= 7log30,6+log35= 7log3(0,6*5= 7log33=7
25*7=175
===============
10 lip 12:54
5-latek: WItaj

MIalem sie jeszcze kimnac przed praca ale mnie zafrapowalo to zadanie .
10 lip 12:56
Jerzy:
L = x
log3L = log3x
i powinno też wyjść .
10 lip 12:57
RadeKnieJadeK: super!
bardzo dziękuję za szybka pomoc
10 lip 12:59