Zadanie nr 455
5-latek: Przyjmujac log
2(
√3+1)+log
2(
√6−2)=a
oblicz
log
2(
√3−1)+log
2(
√6+2)=x
a= log
2(
√3+1)(
√6−2})
mam wtedy
| | √3+1 | | √6−2 | |
x= log2 |
| +log2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | (√3+1)(√6−2) | |
x= log2 |
| = log2a−2 |
| | 4 | |
10 lip 10:33
Jerzy:
| | √3 + 1 | |
Skąd masz: √3 − 1 = |
| ? |
| | 2 | |
10 lip 10:36
5-latek: Ubzduralem sobie ze usuwam niewymiernosc z mianownika
10 lip 10:41
5-latek: I na maturze poszly by punkty sie ...... poszly by w las
10 lip 10:43
5-latek: x+a= log2(√3−1)(√3+1)(√6−2)(p{√6+2)
x+a= log24
x= log24−a= 2−a
Teraz powinno byc dobrze
10 lip 13:23
Mila:
x=log
24−log
2[(
√3+1)*(
√6−2)]⇔
x=2−a
10 lip 17:45
5-latek: Milu czyli dobrze z tym sprzezeniem kombinowalem tylko spiep......em obliczenia
10 lip 23:11
Mila:
Dobrze myślałeś, dlatego napisałam wg Twojego pomysłu.:
Dobranoc
10 lip 23:17
5-latek: Dobranoc
Milu 
Wrocilem z pracy . Strasznie bylo dzisiaj parno w robocie
10 lip 23:20
Mila:
Tak, ciężkie powietrze w ciągu dnia, a teraz jest burza.
10 lip 23:25
5-latek: U mnie pewnie cisza przed burzą
10 lip 23:26
Jerzy:
| | √3 + 1 | |
Z całym szacunkiem ...gdzie tu jest "dobre myślenie" : √3 − 1 = |
| ? |
| | 2 | |
11 lip 12:33
5-latek: J napisalem ze spip.......m obliczenia
11 lip 13:25
Jerzy:
Tak , to co innego
11 lip 13:42