Udowodnij ze
5-latek: Udowodnij ze dla kazdego n∊N zachodzi rownosc
| | 1 | | 1 | | 1 | |
U{1}[log2n}+ |
| +.........l+ |
| = |
| |
| | log3n | | log100n | | log100!n | |
...............................
| | 1 | |
logn2+logn3+logn4+.....logn100= logn(2*3*4*.........100)= logn100! = |
| |
| | log100!n | |
cnu
10 lip 09:56
anonimus:
a dla n=1 także to zachodzi
10 lip 09:57
Jerzy:
10 lip 09:57
Jerzy:
n musi być różne od 1
10 lip 09:58
5-latek: czesc
Nie (teraz tak popatrzylem) bo dla n=1 bedzie np log21=0
czyli Panie cos poknocily w zadaniu
10 lip 10:01
Blee:
Nie. Po prostu musisz.napisac ze warunek spelniony dla naturalnych wiekszych od 1. Natomiast
n=1 odrzucamy ze wzgledu na dziedzine (patrz 0 w mianowniku)
10 lip 10:17