Dowod
5-latek: mam udowodnic (przy odpowiednich zalozeniach ze
alobbc= clogba
10 lip 08:57
Jerzy:
Wystarczy obustronnie zlogarytmować logarytmem o podstawie b.
10 lip 09:25
5-latek: Dobrze sprobuje
logb alogbc= logb clogba
logbc*logba= logba*logbc
I na tym sie zatrzymalem
10 lip 09:39
5-latek: A i otrzymalismy rownosc L=P wiec wzor zostal udowodniony
10 lip 09:42
Jerzy:
Dokładnie tak
10 lip 09:44
5-latek: OK
10 lip 09:45
logarytm:
Można też tak:
logbc=x ⇒ c=bx
L=ax P=(bx)logba= ax
L=P
10 lip 21:21
5-latek: Dziekuje .
10 lip 23:06