Zadanie 449
5-latek: opierajac sie na definicji logarytmu i wlasnosci poteg udowodnij twierdzenie
| | 1 | |
jesli ai b∊R+ −{1} to |
| = logba |
| | logab | |
9 lip 20:19
5-latek: Do tego zadania
b)Sprawdz nierownosc
c) sprawdz nierownosc
a) z porzedniego zadania moge zapisac ze log
ab*log
ba= log
aa=1
Mozna tak ?
| | 1 | | 1 | |
dostaje logπ2+ |
| >2 a ta nierownoasc jest prawdziwa bo a+ |
| ≥2 |
| | logπ2 | | a | |
Nie wiem czy to wystarczy
9 lip 20:26
Adamm: a kiedy zachodzi równość? nie wystarczy
b) log
π10>log
ππ
2=2
9 lip 20:29
Adamm: i warto wspomnieć że zachodzi dla a>0
9 lip 20:30
5-latek: | | 1 | |
do c) rownosc zachodzi kiedy a=1 ale logπ2≠1 wiec logπ2+ |
| >2 |
| | logπ2 | |
b) juz rozumiem
9 lip 20:35