Zadanie nr 448
5-latek: a)Opierajac sie na wlasnosciach poteg i definicji logarytmu udowodnij twierdzenie
Jesli ai b∊R+−{1} i c∊R+ to
logba*logac= logbc
b) Udowodnij ze
log23*log34*log45*......*log126127*log127128}=7
a) logba= p ⇔bp=a to z definicji logarytmu
logac=q ⇔ aq=c to z definicji logarytmu
mam z pierwszsego ze a=bp to aq to (bp)q=c ⇒bpq=c
Teraz znowu definicja logarytmu
logbc=pq ⇒logbc= logba*logac cnu
b) log23*log34= log24=2
log45*log56= log46
log67*log78= log68
.................................
................................
log126127*log127128= log126128}
Przeciez to nie da 7 (razem
9 lip 19:51
Adamm: log23*log34=log24
log24*log45=log25
....
log2127*log127128=log2128 = 7
9 lip 19:53
Jack:
Hej Krzysiu,
Napisales :
log
45 * log
56 = log
46
log
67 * log
78 = log
68
i teraz iloczyn tych dwoch wynikow
log
46 * log
68 = log
48
itd.
No nie wiem czy nie da 7
9 lip 19:56
5-latek: WItaj
Adamm ale dlaczego tak ? Przeciez mamy iloczyn kolenych czynnikow to dlaczego bierzemy
pod uwage czynnik pierwszy i ostanni?
Wezmy 2*3*4*5= 120 ale przeciez 2*5=10 ≠120
9 lip 19:57
Jack: o, Adamm ladnie podsumowal.
9 lip 19:57
5-latek: WItaj
Jack 
Pewnie masz racje .
W zbiorze jest pokazane rozwiazanie ktore pokazal
Adamm i go nie bardzo rozumiem
9 lip 20:00
Mila:
| | log24 | | log25 | | log26 | |
log23* |
| * |
| * |
| .. |
| | log23 | | log24 | | log25 | |
| | log2127 | | log2128 | |
...* |
| * |
| = |
| | log2126 | | log2127 | |
=log
2(128)=7
9 lip 20:23
Jack: Po prostu nie pisz od razu wyniku.
Spojrz na poczatek:
log23 * log34 * log45 * log56 = log24 * log45 * log56 = log25 * log56 = log26
Teraz rozumiesz?
9 lip 20:25
5-latek: tak rozumiem .
9 lip 20:29