Elipsa
5-latek: Mam rownanie okregu
x
2+y
2=a
2
W powinowactwie prostokatnym (o ktorym wczoraj pytalem ) wzgledem osi x i stosunku k>0
obrazem okregu bedzie elipsa
wiec to rownanie elipsy bedzie takie
dalej
A co bedzie gdy tak
jaka krzywa przedstawia rownanie
4x
2+9y
2=36 ? tutaj a=6 a lie b
9 lip 19:32
9 lip 19:49
5-latek: Czesc

Nie pokazales jak wyliczyc b
9 lip 19:52
Mila:
4x
2+9y
2=36/ :36
a=6, b=2
9 lip 20:00
Mila:
a=3 , b=2
9 lip 20:00
Benny: Cześć, widzę, że ktoś to zrobił konkretnie
9 lip 20:04
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Potrzebne mi to bylo do zadania gdzie mialem metota graficzna rozwiazac uklad rownan
{4x
2+9y
2=36
{y−2= log
3(x+1)
Nastepnie w 1 rownaniu = zastapic przez< w drugim znakiem >
9 lip 20:06
5-latek: Benny czy wszystko masz juz zaliczone ?
9 lip 20:09
Benny: Nie. Te letnie sesje mnie nie lubią, zawsze jakiś wrzesień.
9 lip 20:10
5-latek: To nic . Bedziesz dluzej pamietal
9 lip 20:14
Mila:

Metoda graficzna:
4x
2+9y
2=36
9y
2=36−4x
2
y=
√4−49x2 lub y=−
√4−49x2
9 lip 20:37
5-latek: A jak mam takie rownanie ?
3x
2+108y
2=27
I co tutaj dalej zrobic przy y
2 /
10 lip 07:48
5-latek: Muszse to doprowadzic do takiej postaci
mam
x
2/9+4y
2=1
a=3 a ile bedzie rowne b? Na wolframie wychodzi b=0,5
Jak do tego dojsc ?
10 lip 08:26
Jerzy:
Cześć
| x2 | | x2 | | y2 | |
| + 4y2 = 1 ⇔ |
| + |
| = 1 |
| 9 | | 9 | | | |
10 lip 08:30
5-latek: Witaj
Jerzy 
Dziekuje CI bardzo za odpowiedz .
| | 1 | |
czyli tak . Musimy to 4y2 podzielic przez |
| zeby dostac rownanie x2+y2=a2 |
| | 4 | |
Wtedy b= 0,5 bo 0,5
2= 0,25
10 lip 08:36
Jerzy:
| | x2 | | x2 | |
... ⇔ |
| + |
| = 1 .... i masz to, co chciałeś. |
| | 9 | | | |
10 lip 08:40
5-latek: A jak mam
2x
2+3y
2=1 to
a≈0,7
b≈0,57
10 lip 08:42
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Albo: a = |
| ; b = |
| |
| | √2 | | √3 | |
10 lip 08:49