Położenie punktów wyznaczniki
Całkaw: Mamy punkty A=(−2,−3) B=(3,2) C= (2,0) D=(5,0)
Robimy sobie prostą przechodzącą przez A i B.
I ZA POMOCĄ WYZNACZNIKÓW sprawdzić czy C i D leżą po jednej stronie, czy po obu stronach tej
prostej która idzie przez A i B
Ajdijas?
9 lip 10:56
g: O stronie punktu C względem prostej AB świadczy znak wyrażenia (B−A)x(C−A).
Ale co to się ma do wyznaczników to nie wiem.
9 lip 14:07
jc: Porównujesz znaki wyznaczników:
|B−A| |B−A|
|C−A|, |D−A|
9 lip 14:29
Całkaw: chyba kumam, lecę poćwiczyć, dzięks
9 lip 15:54
g: Aha, widzę że wyznacznik 2D to to samo co iloczyn wektorowy.
@jc, czy to przypadek, czy z czegoś to wynika? W 3D już tak nie będzie.
9 lip 17:29