Spierwiastkowany pierwiastek
Anonim: dlaczego wyrażenie √2(2−2√2)2 nie jest równe √2(2−2√2) mam rozwiązanie zadania ale
nie rozumiem co zrobiłam źle
9 lip 08:39
5-latek: Zobacz ze √2(2−2√2)2}= √2*√(2−2√2)2} z ewzoru √a*b= √a*√b
ale zawaz tez ze √(2−2√2)2= |2−2√2| bo √x2= |x|
Teraz sperawdz jakie to wyrazenie w modukle (czyli 2−2√2 jest czy dodatnie ? a moze
ujemne ?
jesli to grugie to co nalezy zrobic opuszcajac wartosc bezwzgledna ?
9 lip 08:44
5-latek: Poza tym anonim to sie sie zle tak kojarzy
pewnie masz jaks ksywke lub pewnie ladne imie
9 lip 08:52
Anonim: A już rozumiem, dziękuję

Dlaczego anonim źle się kojarzy?
9 lip 08:58
5-latek: 2−2
√2≈−0,82 <0
Wtedy opuszczajac wartosc bezwzgledna (chociaz kolega
PW mowi ze opuscic to mozna portki
)

musimy zmienic znak na przeciwny zgodnie z definicja wartosci bezwzglednej
czyli |2−2
√2|= −(2−2
√2)= −2+2
√2= 2
√2−2
czyli nasze cale wyrazenie jest rowne
√2(2
√2−2)=
√2*2
√2−2
√2= 4−2
√2= 2(2−
√2)
Ogolnie jest taka wlasnosc wartosci bezwzglednej |a−b|= |b−a|
Na zdrowie i
9 lip 09:06