Funkcja odwrotna
5-latek: Wyznacz funkcje odwrotna do y=2
x+1
−2
x= −y+1
2
x=y−1
log
22
x= log
2y−log
22
| | y | |
x= log2 |
| (po zamianie zmiennych |
| | 2 | |
9 lip 08:21
5-latek: jest cos zle bo te wykresy nie sa symetryczne wzgledem prostej y=x
Co policzylem zle ?
9 lip 08:27
5-latek: I jeszcze takie pytanie
Dlaczego −log2(x)= log0,5x ?
9 lip 08:32
5-latek:

Funkcja odwrotna do y=2
x+1 bedzie funkcja y=log
2x−1
Wiec dlaczego nie moglem zlogarytmowac logarytmem przy podsatwie 2 tej 1 we wzorze 2
x=y−1?
9 lip 08:38
5-latek:
9 lip 10:18
kochanus_niepospolitus:
1)
zacznijmy od tego, że:
2
x = y −1 nie jest równoznaczne z log
2(2
x) = log
2y
− log22
jak już nakładasz logarytm to po pierwsze winna być nadal '1' w logarytmie a po drugie:
2
x = y−1 ⇔ log
2(2
x) = log
2(
y−1)
2)
−log
2x = −1 * log
2x = log
21/(−1) x = log
2(−1) x = log
1/2 x
własności logarytmów:
log
a b
c = c * log
ab
9 lip 10:21
5-latek:

WItaj

Co do pierwszego
log
22
x= log
2(y−1)
x=log
2(y−1)
y=log
2(x−1)
Teraz by sie zgadzalo
czyli musimy zlogarytmowac cala prawa strone a nie poszczegogolne skladniki osobno
9 lip 10:31