całka krzywoliniowa
qwerty: Oblicz całkę krzywoliniową niezorientowaną ∫L xdl gdzie L jest łukiem paraboli y=x2 między
punktami A(−1,1) ,B(0,0)
x(t)=t
y(t)=t2
t <−1,0>
∫−10 t √1+4t2 dt
doszedłem do czegoś takiego i nie bardzo wiem jak to całkować
9 lip 00:49
Adamm: podstaw
u=1+4t
2
du=8tdt
t=−1 to u=5
t=0 to u=1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
∫51 |
| √udu= |
| u3/2|51= |
| − |
| √5 |
| | 8 | | 12 | | 12 | | 12 | |
9 lip 00:57
qwerty: skad sie biorą te nowe granice?
ja to zrobiłem tak ale wyszlo mi troche inaczej:
u=1+4t
2
du/8=t dt
1/8∫
√u du=1/8(2/3 * u
3/2) +C
1/12(1+4t
2)
3/2 |
0−1 =1/12 * 5
3/2
co robie zle
9 lip 01:17
9 lip 01:19
jc: = F(koniec) − F(początek) = F(0)−F(−1)
Uwzględniłeś tylko koniec, i to ze złym znakiem.
9 lip 08:58