pochodne
Jiu: obliczyć f”xy: f(x, y) = e2x+y
8 lip 22:55
Jiu: f(x, y) = e2x+y
8 lip 22:57
Jiu: czy dobrze myślę, że f''(x, y) to e2x+y ?
8 lip 22:58
Adamm: nie ma czegoś takiego jak f''(x, y)
8 lip 22:59
Jiu: chodzi o pochodną drugiego rzędu
8 lip 23:00
Mila:
Liczysz pochodne cząstkowe
8 lip 23:13
Janek191:
f(x,y) = e2 x + y
więc
f 'x(x.y) = 2 e2 x + y
f 'y(x.y) = e2 x + y
oraz
f "xx(x,y) = 4 e2 x + y
f "xy(x.y) = 2 e2 x + y
f "yx (x,y) = 2 e2 x + y
f"yy(x, y) = e2 x + y
8 lip 23:13
Adamm: nie ma czegoś takiego jak pochodna drugiego rzędu dla funkcji wielu zmiennych
są pochodne cząstkowe drugiego rzędu, i tutaj liczba mnoga (patrz post Janka)
9 lip 00:06