funkcje
agatha: Jeżeli f(x,y) = (3x+2y, 4x+3y), to f1(x,y) jest równa:
a) (2x+3y, 3x+4y)
b) (3x−2y, 4x−3y)
c) (3x−2y, −4x+3y)
d) (2x−3y, 3x−4y)
O co chodzi w powyższym zadaniu
8 lip 22:34
Adamm: tam miało być chyba
f−1(x, y)
8 lip 22:38
agatha: Ok czyli funkcja odwrotna
dziękuje
8 lip 22:44
agatha: czy odpowiedzią jest a?
8 lip 22:51
Adamm: c
8 lip 22:57
Mila:
(c)
8 lip 23:01
agatha: dzięki!
podpowiecie wzór?
8 lip 23:06
Mila:
x'=3x+2y /*(−3)
y'=4x+3y /*2
rozwiąż
8 lip 23:08
Mariusz:
x'=Ax
(3−λ)(3−λ)−8=0
(λ−3−2√2)(λ−3+2√2)=0
(3−(3+2√2))v1+2v2=0
−√2v1+v2=0
v2=√2v1
v=(1,√2)T
(3−(3−2√2))v1+2v2=0
√2v1+v2=0
v2=−√2v1
v=(1,−√2)T
x=C1(1,√2)Te(3+2√2)t+C2(1,−√2)Te(3−2√2)t
16 lip 00:38