Wykladnicza i logarytmiczne
5-latek: Jednokladnosc o srodku O i stosunku k to przeksztalcenie plaszczyzny w ktorym obrazem
punktu P jest taki punkt P ' ze
OP'= k*OP
Powinowactwo prostokatne o osi s i stosunku k to takie przeksztalcenie plaszczyzny gdzie
obrazem punktu P jest punkt P' ze MP' = k*MP
gdzie M jest rzutem prostokatnym punktu P na prosta s zawana osia powinowactwa
Teraz jesli osia powinowactwa jest os OX i punkt P ma wspolrzedne (x,y) to P' ma wspolrzedne
x'= x i y'= k*y
Punkt M= (x,0)
Teraz jesli osia powinowactwa jest os OY to i p=(x,y) to punkt P' ma wspolrzedne x'= k*x i
y'=y
Jest mi to potrzebne do zadania
Sporzadz wykres funkcji y=2
x (to zrobie
Podaj wzor funkcji ktorej wykres otrzymasz z wykresu y=2
x przez przeksztalcenie
a) symetria wzgledem osi Ox ( tutaj bedzie y=−2x
| | 1 | | 1 | |
b) symetria wzgledem osi OY (tutaj bede mial y= 2−x= |
| = ( |
| )x |
| | 2x | | 2 | |
c) symetria wzledem punktu 0 ( y=−0,5
x
Translacje to wiem
Teraz wlasnie jednokladnosc
d) jednokladnosc o stosunku s
e) jednokladnosc o stosunku s i srodku 0
f) powinowactow o stosunku s wzgledem OX i
g) powinowactwo o stosunku s wzgledem OY
Tutaj prosilbym o wytlumaczenie
8 lip 18:13
5-latek: Potrzebne potem do nastepnego zadania
Wyznaczyc funkcje odwrotna do y=2x i te same przeksztalcenia
Symetrie i translaceje to wiem
funkcja odwrotna bedzie tutaj y=log2x
8 lip 18:24
Mila:

a) y=−2
x
c) symetria względem punktu (0,0) to obrót o 180
o. ( są wzory na obrót)
y=2
x
x'=−x⇔x=−x'
y'=−y⇔y=−y'
−y'=2
−x'
8 lip 19:00
Mila:

e) jednokładność o stosunku s i środku S(0 ,0)
P(x,y) − dany punkt wykresu y=2
x
Podstawiamy do wzoru funkcji
2y'=2
2x'
=========
8 lip 19:08
5-latek: dzien dobry
Milu 
Trawie to na razie .
8 lip 19:15
Mila:

f(x)=y=2
x
−2y'=2
−2x'
P(1,2)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P'=(− |
| ,− |
| *2)=(− |
| ,−1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 lip 19:19
Mila:
Reszta po kolacji.
8 lip 19:19
5-latek: Dobrze .
8 lip 19:23
5-latek: Zastanawiam sie dlaczego wstawilem sama jednolkladnosc skoro w jednokladnosci musi byc srodek

W obrocie jest tak x'= xcosφ−ysinφ
y'= xsinφ+y cosφ
Dla kąta 180
o
sinφ=0
cosφ=−1
Z tego mam
x'=−x
y'=−y
8 lip 19:41
Milo: Mogę też spróbować?

f) Jeśli zrzutujemy punkt P(x,y) na oś OX, dostaniemy punkt M (x,0)
MP = [0,y]
MP' = [0, sy]
Czyli jak napisałeś, x'=x oraz y'=sy
y=2
x
y' = s*2
x'
y = s*2
x
8 lip 19:49
5-latek: Wzorujac sie na Twoich obliczeniach
f)
x'=x to to x=x'
y'=y to y=y'
Postawiam do wzoru
y'= 2
x'/s
y= 2
x/s
Powinno byc ok . (prosze sprawdz po kolacji
8 lip 19:53
5-latek: No jasne ze w f) y=s*2
x
Jak ja to liczylem
8 lip 19:54
5-latek: Oczywiscie ze mozesz sprobowac .
8 lip 19:56
Milo: g) mi wyszło tak samo ^^
8 lip 19:58
5-latek: Wiec tutaj po prostu trzeba znac definicje i wzory .
8 lip 20:00
Milo: y=log
2x
e) skala s, środek S(0,0)
niech P=(x,y)
SP=[x,y]
SP'=s[x,y] = [sx,sy]
P' = (sx, sy)
x'=sx oraz y'=sy
| y' | | x' | |
| = log2 |
| = log2x' − log2s |
| s | | s | |
y' = s*log
2x' − s*log
2s
Z tego co porysowałem w Geogebrze nawet się zgadza
8 lip 20:07
Mila:

f) powinowactwo o stosunku s względem OX
x'=x
Często wykorzystywane przy
Przykłady:
| | 1 | |
1) y= |
| cos(x) ( "skrócenie" wykresu) |
| | 2 | |
8 lip 20:08
5-latek: Dziekuje CI bardzo
Milu
8 lip 20:10
Mila:
8 lip 20:10
5-latek: Milu
Jesli mozesz to proszse abys napisala jak narysowac tutaj np wykres funkcji y=log2x ?
8 lip 20:13
Mila:

g)Powinowactwo o stosunku s względem OY
y'=y
Tu będzie zagęszczenie wykresu ( szybko zbliżamy się do osi OY)
y=sinx
y'=sin(2x')
8 lip 20:18
5-latek: Za wszystkie cenne uwagi jeszcze raz dziekuje
8 lip 20:21
Mila:

Do wpisu 20:18
y=sin(2x)
g)
s=2
y'=y
y=sinx
| | 1 | |
y'=sin( |
| x') (rozszerzenie wykresu w poziomie) |
| | 2 | |
8 lip 20:24
Mila:

wpisujesz:
(ln(x))/(ln(2))
8 lip 22:03