Zadanie testowe z trygonometrii
Lucek: Witam
Miałem pytanie w arkuszu treningowym nastepujące, i chciałem zapytać jak to rozwiązywać bo
coś mi nie wychodzi, albo nie rozumiem treści zadania

W trójkącie prostokątnym równoramiennym kątym ostre mają miary alfa i beta. Prawdziwa jest
równość
A) sina = tga
B) sina = tgb
C) tga = tgb
D) cosa = tgb
Tu mi się wydaję że to będzie C.
I analogiczne podobne zadanie: W trójkącie prostokątnym kąty ostre mają miary alfa oraz beta.
Prawdziwa równość:
A) sina = cosa
B) sina = cosb
C) tga = tgb
D) cosa = tgb
Z góry dziękuję za pomoc i wyjaśnienie
8 lip 14:53
Jerzy:
1) C, bo a = b
2) B, bo b = 90 − a oraz sin(90 − b) = cosb
8 lip 15:06
Adamm: narysuj sobie trójkąt prostokątny
8 lip 15:36
Lucek: Rozumiem już dziękuję

Jeszcze jedno mnie takie zadanie trapi oto one : Jedna z przyprostokątnych trójkąta
prostokątnego ma długość 10, a sinus
Kąta ostrego leżącego naprzeciw tej przyprostokątnej równa się 0,4. Długości pozostałych boków
tego
trójkąta wynoszą:
Proszę mi jeszcze takie coś wyjaśnic, będę wdzięczny
8 lip 16:25
Adamm:

narysuj sobie trójkąt prostokątny
pozaznaczaj boki i kąt
sinα=0,4
a z definicji sinusa mamy
| 10 | |
sinα= |
| (naprzeciwległy bok, przez przeciwprostokątną) |
| x | |
zatem x=...
no i na koniec Pitagoras
y
2+10
2=x
2
skąd y=...
wypełniasz braki i masz rozwiązanie
8 lip 16:29
5-latek:

Masz a i c oblicz b z tw Pitagorasa
8 lip 16:31