pochodna
rubby: Witam mam taką funkcję f(x)=−x
3+x
2+x ...czy istnieje takie x , dla którego wartość funkcji
jest największa jeśli x∊(0,+
∞)... policzyłam sobie trzy rzeczy :
1.granice funkcji przy x→+
∞ i wyszło −
∞
2. granicę funkcji przy x→0 wychodzi 0
3. pochodną i punkt krytyczny oraz wartość w punkcie krytycznym f(1)=1
i teraz czy te trzy rzeczy wystarczą zeby stwierdziiż że szukanym x jest liczba 1 czy muszę
jeszcze coś obliczać np. badać kiedy pochodna jest dodatnia itp...bardzo proszę o pomoc

.
8 lip 08:52
Jerzy:
A jak policzyłaś swój punkt krytyczny ?
8 lip 11:55
Adamm: tak
musisz obliczać kiedy funkcja jest dodatnia a kiedy ujemna
8 lip 13:34
Adamm: pochodna w sensie
8 lip 13:34
Jerzy: Ustal,czy pochodna zminia znak w punkcie x = 1,a jeśli z dodatniego na ujemny,
to masz maksimum lokalne.
8 lip 13:43