Potegowa trojkat
5-latek:

Na osi OX dany jest punkt M o wspolrzednej a>0 .
budujemy trojkat OMN gdzie ON=OM
Punkt P o wspolrzednej x jest rzutem punktu N na os x
Wyznacz dlugosc wysokosci OK trojkata OMN jako funkcje x . Sporzadz wykres tej funkcji
7 lip 20:04
5-latek:

Jeszcze sie zastanawiam nad takim rysunkiem
7 lip 20:27
Saizou :

W ΔOMN
wΔOKM
zatem
w ΔOPN
z tw. Pitagorasa mamy
ON
2=NP
2+OP
2
a
2=NP
2+x
2
NP=
√a2−x2
w ΔPNM
z tw. Pitagorasa
NP
2+PM
2=MN
2
a
2−x
2+(a−x)
2=NM
2
a
2−x
2+a
2−2ax+x
2=NM
2
NM=
√2a2−2ax
wówczas (*)
| NP | | √a2−x2 | | √a−x•√a+x | | √a(a−x) | |
OK= |
| •OM= |
| a= |
| a= |
| |
| MN | | √2a2−2ax | | √2a•√a−x | | 2 | |
jak się gdzieś nie walnąłem, bo liczyłem bez kartki
7 lip 21:56
5-latek: Dobrze jutro po pracy sprawdze .
dzieki i dobranoc

Musze wczesnie rano wstac
7 lip 22:05